2015. augusztus 13.

Ódzkodunk a személyre szabott reklámoktól

Brit tudósok szerint

A megkérdezett fogyasztók többsége szerint a cégek túl sokat tudnak róluk.

A személyre szabott reklámok a digitális ipar egyik nagy ígéretét jelentik. Ám az eMarketer által idézett kutatás szerint a márkáknak óvatosnak kell lenniük. A Deloitte és a YouGov friss, brit piacon készült felmérése szerint a többség nem szereti, ha a reklámokból kiderül: túl sokat tudnak róluk a cégek.

66 százalék mondta azt, hogy a vállalatok túl sok információt gyűjtenek be a személyre szabás érdekében, a megkérdezettek felét pedig egyáltalán nem dobta fel, hogy perszonalizált termékek előállításához használják ezeket az adatokat.

A kép természetesen nem fekete-fehér: 48 százalék például szívesen vár hosszabb ideig, amennyiben így személyre szabott terméket vagy szolgáltatást kaphat a tömegtermékek helyett. Ebbe kapaszkodhatnak tehát a márkatulajdonosok, akik egyébként más kutatások alapján a személyre szabást és a jobb célzást látják az egyik legfontosabb marketingfeladatnak az elkövetkező években.

Hogy mit gondolnak e témáról a magyar fogyasztók, az kiderül a Digitália 2015 konferencián, ahol az NRC mutatja be hasonló témában készített, ám a magyar piacot vizsgáló friss kutatását.

A Digitáliáról itt olvashat részleteket.