Több hónapos kiválasztási folyamatot követően kihirdették az UniCredit Bank tehetséggondozó pályázatának nyerteseit Ízvilág, Zene és Vizuális művészet kategóriában.

Marco Iannaccone, az UniCredit Bank általános vezérigazgató-helyettese elmondta: tavaly fogalmazódott meg bennük, hogy szeretnének egy különleges kezdeményezés keretében visszaadni valamit az országnak, ahol működnek. Ennek jegyében indították el mecenatúra-programjukat, amely a pénzintézet dolgozóitól is többhónapos együttműködést követelt meg, de amelynek során ők is sok tapasztalattal gazdagodtak. A kezdeményezés és a kampány ráadásul a nemzetközi felsővezetés figyelmét is felkeltette.

Aleksandra Cvetkovic, a Lakossági és Kisvállalati Divízió vezetője ismertette a Korszakalkotók győzteseinek kiválasztásának folyamatát. Lakossági kutatásra alapozva választották ki azt a három területet, amely a magyarok számára a tehetségek kapcsán leginkább előtérbe kerül: ezek a gasztronómia, a képzőművészet és a zene voltak. 36 tagú nomináló panel választotta ki a 128 jelöltet, akik közül a zsűri - Topor Tünde, Csapody Balázs, Lévai Balázs – emelte ki a 3-3 legkiemelkedőbb versenyzőt. A programban részt vettek a Korszakalkotók nagykövetei: Somorjai Enikő balettművész, Becsei Áron órásmester, és az On the Spot alkotópárosa, Cseke Eszter és S. Takács András is. A 9 jelöltre a program dedikált microsite-ján lehetett szavazni. Az oldal kialakításakor különösen fontos szempont volt a minőség, amit a 120.000 egyéni látogató és az átlagosan 6 perces látogatási idő is visszaigazolt. A microsite-ot továbbra is üzemeltetni fogják, és azon a nyertesek fejlődését is dokumentálni szeretnék.

A kategóriák jelöltjei és nyertesei a következők:

Vizuális művészet kategória

  • Magyarósi Éva animációs rendező és képzőművész, a kategória győztese
  • Puklus Péter fotográfus, képzőművész
  • Szalay Péter szobrász

Topor Tünde zsűritagként kiemelte, hogy örömteli változás tapasztalható a képzőművészet területén: már nem divat, hogy az alkotó megnyomorodjon, vagy mások kizsákmányolásával alkosson, sokkal erősebbé vált a művészetekben az együttműködés és a társadalmi felelősségvállalás, példamutatás.

Ízvilág kategória

  • Losonci Bálint borász, a kategória győztese
  • Csanád Márton, Simonfai Balázs sörfőző mesterek, Hara'Punk Brewing
  • Tóth Sándor kávés szakember, barista tréner

Csapody Balázs elmondta: a kategóriában hatfős mezőny is indokolt lett volna, ami a magyar gasztronómia örömteli fejlődését mutatja, és bízik abban, a több területet is felölelő haladás tartós jelenség lesz.

Zene kategória

  • Villányi Dániel zongoraművész, a kategória győztese
  • Jónás Vera énekes-dalszerző
  • Kálnay Zsófia operaénekes

Lévai Balázs fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kategória jelöltjei nem családi hagyományt követve, hanem saját elhatározásukból léptek a zenei pályára, és folyamatosan arra törekszenek, hogy a maximumot nyújtsák.

A díjátadó lezárásaként Aleksandra Cvetkovic bejelentette, hogy a Korszakalkotók szeptemberben újraindul, és a második évadban már számítanak az idei jelöltek közreműködésére is.