Nem egyszerű szót érteni a jövő fogyasztóival, de érdemes megpróbálni. Fontos, hogy az ő szabályaik szerint játsszunk, legyünk a hasznukra és vonjuk be őket.

Az Extreme Net alapvetően kommunikációs ügynökség, azonban számos kampányuk során felmerült a Z-generáció elérésének igénye, ezért döntöttek úgy, hogy konferenciát szerveznek arról, hogyan lehet megszólítani ezt a célcsoportot.

Eltérő definíciók születtek arról, kiket is sorolunk a Z-generációba, különösen, hogy a legutóbbi nemzedékek határai már erősen összemosódtak, de nagyjából a kilencvenes évek közepe és 2010 között születettekről beszélhetünk. Ez a – viszonylag kislétszámú – csoport általában kései gyermek, akikkel a szüleik már keveset voltak otthon, viszont talán az első olyan csoport, aki a nyugati mintákkal szinte egyező módon nevelkedett fogyasztóvá. A viselkedésük sajátosságai – a multitasking és a figyelemhiány, az érzelmek kifejezésének lecsökkent képessége, az automatikus tekintélytisztelet teljes hiánya, az érdekvezéreltség, az énközpontúság, valamint az önmegmutatás és a visszajelzés igénye – hajlamosak összezavarni a náluk idősebbeket, viszont fontos megérteni a működésüket, mert belőlük lesznek a közeljövő fogyasztói.

A jó hír, hogy sok médiát fogyasztanak – igen, televíziót is; hiszen kizárólag az internet használata mutat egyenes arányosságot az életkorral -, és nem feltétlenül reklámkerülők. Nagyon kritikusak, de ha egy márka meggyőzi őket, valódi nagyköveteivé válhatnak. Ehhez meg kell érteni a kommunikációjuk sajátosságait, egyirányú információközlés helyett a kölcsönösséget előtérbe helyezni, és számukra hasznos vagy szórakoztató, megosztásra érdemes tartalmakat, élményeket kínálni. Fontos a megfelelő célzás is, ugyanis a nem releváns reklámok a többi marketingkommunikációs kísérletet is lejáratják a szemükben – figyelmeztetett Sas István. Szerencsére számos jó hazai és nemzetközi példát is felmutattak az esettanulmányok, köztük a Ford pályakezdőket megszólító programjait, a különböző online bankokat, a Nivea iskolai arcápolás-oktató projektjét vagy a Starbucks piacspecifikus és társadalmi felelősségvállalást hangsúlyozó, a fogyasztókat bevonó programjait.

Az, hogy milyen csatornákon érdemes szólni hozzájuk, megosztja a szakembereket. A Futurecandy alapítója, Nick Sohnemann szerint elengedhetetlen, hogy a legfrissebb platformokon is jelen legyünk, és sem az üzeneteinket, se az innovációnkat ne korlátozzuk egyetlen megoldásra, hanem próbálkozzunk. Szerinte már a Twitter is a múlt, most éppen a Snapchat és az Instagram a menő, de csak a változás állandó. Véleménye szerint az új csatornáknál el kell tekinteni az alacsony penetrációtól, ugyanis a beruházással a leginkább trendkövetőeket, a véleményvezéreket nyerjük meg magunknak, ráadásul körükben a konverzió is magasabb, míg a mainstreammé váló csatornák kereskedelmi szempontból elértéktelenednek.

Ezt a képet nagyban árnyalta a Kutatópont megállapításait ismertető Székely Levente, aki szerint a Kárpát-medencében – a nyugatinál szerényebb anyagi lehetőségek, viszont ahhoz hasonló kínálat mellett - elsősorban a szülői értékek követése, az érdektelenség és a passzivitás jellemzi ezt a generációt, ráadásul arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a mintegy 650 ezer főt számláló csoport ötöde nem fér hozzá napi szinten az internethez.

A TNS kutatásai alapján Perjés Tamás avatott be a generáció szegmenseibe. A Z-generáció három „nemzetsége” a Mainstreamek, a Trendik és a Kötődők (Belongers), ezeken belül pedig további törzsek határozhatóak meg, eltérő motivációkkal, példaképekkel és márkaválasztásokkal. A márkák szempontjából például kiemelkedő az Anyagias Lányok, a Hipszterek, a Clubberek és a Következő Elit – köreikben ugyanis erős öndefiníciós szerepük van a brandeknek. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy az általános életszínvonal okán ők is elsősorban mainstream termékeket vásárolnak.

Ami a Z-generáció kutatását illeti, ugyan a 15 év felettiek megkérdezése elé a jogszabályok nem állítanak különösebb akadályokat, viszont a hagyományos piackutatási módszerek – a tradicionális oktatáshoz hasonlóan – nemigen működnek a körükben. Egy kérdőív kitöltése már nem köti le a figyelmüket, így a kutató szakemberek is a marketingesekhez hasonló kihívásokkal szembesülnek, ha valamit el szeretnének érni náluk.

(A Médiapiac a konferencia médiatámogatója.)

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.