2019. november 22.

Ördög Nóra: Majd a közönség eldönti, mire van igény

A BrandFestivál második napjának első kerekasztal beszélgetésén Ördög Nóra, Gelencsér Tímea, Farkas Dániel és Pácsonyi Daniella értékelte az influenszer tartalmakat.

A BrandFestival második napján első sorban magyar előadók jelenetek meg a Budapest Music Center színpadán. A délelőtt során a YouTube-er és SpringTab alapító Szántó Péter moderálásával tekinthetett meg a közönség egy kerekasztal beszélgetés, amely az influenszer tartalmak és a márkák közötti kapcsolatot göngyölítette fel. A beszélgetésben részt vett Ördög Nóra, Gelencsér Tímea a TV2, és Farkas Dániel a Star Network influenszer ügynökség képviseletében, valamint az nlc.hu főszerkesztője, Pácsonyi Daniella.

A beszélgetés leglényegesebb témája a hitelesség kérdése volt. Mitől lesz hiteles egy influenszer egy márka képviseletében, és mitől lesz érdekes az a tartalom, amelyet ő szolgáltat a követői számára? Gelencsér Tímea szerint az a legfontosabb, hogy mindenki olyasmit reklámozzon, amelyet hitelesen tud képviselni, például egy élsportoló hitelesebben reklámoz sport terméket.

Az nlc.hu főszerkesztője viszont azon a véleményen van, hogy nem kell mindenkinek tartalmat gyártania, elég, ha az gyárt, aki tud. Felmerült a kérdés, hogy mi számít egyáltalán tartalomnak, és vajon tartalomnak tekinthető-e például egy instagram fotó. Ezzel kapcsolatban megoszlottak a vélemények. Ördög Nóra úgy vélte, hogy az internet mindenkié, és bárki szabadon kipróbálhatja magát. Majd a közönség eldönti, hogy mi az, amire igénye van. Ha valami érdekes, van rá kereslet, akkor tudnak a hirdetők kapcsolódni hozzá.

Ezzel szemben Pácsonyi Daniella szerint az influenszer tartalmaknak és hirdetéseknek lassan túl nagy szerep jut a médiában, és ezek a tartalmak sokszor nem kreatívak, mivel olyan emberek készítik őket, akiknek nincsen meg a szakmai előképzettsége. Farkas Dániel ügynökségi oldalról azt tette hozzá, hogy éppen ezért kihívásokkal teli együttműködni azokkal az influenszerekkel, akik még nem értik, hogyan működik ez a szakma, nincs mögöttük tapasztalat. Itt jön be az edukáció kérdése. Egyrészt az influenszer irányába, másrészt a márka irányába, akiknek ugyanúgy meg kell érteniük, hogy nem hétköznapi médiafelületet vásárolnak.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy egyedi, unikális tartalmakra van igény, nem másolatokra. Ilyen például Ördög Nóráék YouTube csatornája a Nánásiék. Nóra az Ázsia Expressz műsorvezetői feladatait csak azzal a feltétellel vállalta el, ha utazhat vele a családja is, és innen eredt a vlogolás ötlete. A műsor indulása idején olyan is előfordult, hogy egy-egy Ázsia vlogot többen néztek meg a család csatornáján, mint magát az tv adást. Azóta a vlog csatorna és a TV2 online között már szorosabb és tudatosabb a kapcsolat.

Részint azért is van ez így, mert az online tartalmak legalább olyan népszerűek, mint a lineáris televíziózás. Abban azonban egyetértettek a beszélgetők, hogy a televízió integritására ez nincsen hatással, legfeljebb a szolgáltatás módja fog megváltozni. Ördög Nóra úgy érvelt, hogy a tartalom a lényeg. A tv csak egy kocka, amelybe az ember beleteszi ezt. Farkas Dániel pedig hozzátette: a határ ugyan el fog mosódni lineáris és non-lineáris platformok között, de ezt is a médiaszolgáltatók fogják fenntartani, mert náluk van a pénz és az erő.

Pr-ügynökséget választott a GLAMI

16 órája

A megbízás magába foglalja a márka sajtóközpontjának létrehozását, üzemeltetését, a márkaismertség növelését, a marketingkommunikáció szakértői támogatását, valamint a pr-aktivitások tervezését és megvalósítását.