2018. február 19.

Örömautózásra indulhatnak a gyerekek

Az autósport több szakágának versenyzői autóztatják meg gyógyító szándékkal a kis betegeket.

A hagyományoknak megfelelően az Örömautózásra a Hungaroringen kerül sor, ahol az egyik fő szervező, Stróbl Balázs várakozásai szerint több száz versenyautó és megannyi örömteli perc várja majd a gyermekeket. Elmondta, hogy eredetileg egy daganatos beteg rallye-rajongó fiú, Kléri Ádám sportszeretete inspirálta a szervezőket az élményterápiának szánt Örömautózás életre hívására.

A szervezők kezdeményezéséhez immár évek óta örömmel csatlakozik a Hungaroring Sport Zrt., így a versenypályát, annak létesítményeit az Örömautózás résztvevőinek rendelkezésére bocsátja, mint ahogy a Hungaroring sportszakmai csapata is társadalmi munkában vesz részt az eseményen.

Az Örömautózás életre hívói: Kiss Ágnes, Laboncz Katalin, Szilassy Arnold navigátorok, valamint Stróbl Balázs rallye-versenyző. Az első örömautózásra 2008-ban került sor, azóta sok száz gyerek élhette már át a sebesség varázsát, azt, milyen egy versenyautóban ülni és milyen, legalább egy időre elfelejteni a kórházi napokat.

Az első Örömautózáson az önkéntesen résztvevő versenyzők a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán ápolt daganatos gyerekek arcára csaltak mosolyt, majd az évek folyamán országszerte, és a határon túlról is érkeztek gyerekek. A tervek szerint idén is több egészségügyi intézmény kis betegei tölthetnek el egy napot a Hungaroringen, április 7-én.

„Mind a Tűzoltó utcai Gyermekklinika, mind az ott működő, a beteg gyerekek gyógyítását és rehabilitációját két évtizede aktívan támogató Tumor Leukémiás Gyermekekért Alapítvány már 2008-ban is nagy örömmel fogadta, amikor a szervezők megkeresték az ötlettel. A rendezvényt a gyerekek annyira élvezték, hogy alig lehetett őket lehívni a pályáról és persze óriási volt az érdeklődés" – meséli a gyermekklinika onkológiai osztályát vezető Dr. Garami Miklós. „Úgy gondolom, a gyerekek gyógyulásában, rehabilitációjában az Örömautózás által nyújtott „élményterápia" nagyon fontos szerepet játszik, hiszen képes feloldani a hosszú betegeskedés következtében kialakult fásultságukat" – tette hozzá.

Címkék: gazdaság autó

„Széndobálókat” keres a Heineken

1 napja

Fenntarthatósági témákra érzékeny egyetemistáktól, főiskolásoktól vár ötleteket ökológiai lábnyomának további csökkentésére a társaság.