A magyar egészségügyben meghatározó szerepet betöltő 21 nő immár alapítványi formában is támogatja az egészségnevelést és a megelőzési célú programokat. Elsőként hat kezdeményezést karoltak fel, a hiányzó gyermekek megszületésétől a fiatalkori elhízáson és a gyógyszertári munka megismertetésén át a demens betegek támogatásáig.

A Hungaropharma Zrt. 2017. március 8-án, a Nők Nemzetközi Napján mutatta be a 21Nő az Egészségügyért című exkluzív kiadványt, amely a magyar egészségügy 21 meghatározó női vezetőjét mutatja be egyedi megközelítésű, inspiráló interjúk segítségével. (A kiadvány főszerkesztőjével, Kertész Évával készült interjúnk itt olvasható.) A kiadvány szerzői és szereplői érzik felelősségüket az egészségértés fejlesztése, a háttérben felhalmozott tudásanyag megosztása kapcsán, ezért következő lépésként életre hívták a 21Nő az Egészségügyért Alapítványt.

Az alapítvány célcsoportja kettős:

  • az iskolás korosztályok, akik még fogékonyak a téma iránt, viszont a nem működő frázisok helyett a saját közegükben, nekik szóló tartalmakkal és nyelvezettel kell elérni őket
  • és a felnőttek, akik esetében elsősorban a baj megelőzésére koncentrálnak, a megfelelő helyre és időben eljuttatott információkkal.

Az alapítvány munkáját az iskolák, valamint a patikák és a gyógyszerészek is támogatják.

A résztvevők tapasztalata szerint sok kiváló egészségügyi program indul, de ezek kommunikációja idővel kifullad. Ezért most saját eszközeikkel hat olyan hiánypótló egészségnevelési programot karolnak fel, amelyek a tömörülés minden vállalásával összhangban vannak, érdemesnek tartanak az országos népszerűsítésre programot karolnak fel:

  • Gyógyszerhamisítás – a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkája
  • OkosDoboz – az általános iskolások egészségtudatosságának fejlesztése, játékos egészségnevelés
  • Kórházsuli program – a hosszas kórházi tartózkodás miatt kieső tananyag pótlása
  • Fiatalkori elhízás - GYERE®- Gyermekek Egészsége Program, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége koordinálásával
  • Mérföldkövek – a Hungaropharma projektje, mely az élet két meghatározó eseményéhez kapcsolódik, és a Három Királyfi, Három Királylány mozgalmat, ezen belül a tájékoztató Apa-füzetek megjelenését, valamint a Katolikus Szeretetszolgálat demens betegek támogatását, és a Kapaszkodók című kiadvány megjelenését és terjesztését támogatja
  • Interaktív diák-edukáció a gyógyszertárak szerepéről

A kiválasztott programokat az alapítvány kurátorai mutatták be a sajtó képviselőinek, számukra megjelenési felületeket, mentorálást és támogatást is biztosítanak.

Az alapítvány honlapja itt érhető el.

(A képen: Feller Antal, Szökő Éva, Bittner Nóra, Ilku Lívia)