2014. július 16.

Összehoz a technika

A Samsung Techonomic Index felmérése a magyar háztartások elektronikai eszközökkel való ellátottságát, azok használatának módját, célját is vizsgálta.

A Samsung Techonomic Index felmérése a magyar háztartások elektronikai eszközökkel való ellátottságát, azok használatának módját és célját is vizsgálta.

Az 1000 fő, 18-65 év közötti válaszadó megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint munkaidőn kívül az emberek átlagosan 10-11 órát használják a különböző háztartási és szórakoztató elektronikai készülékeket. Egy átlagos háztartásban 15 elektronikai készülék található: a válaszadók 36%-a két tévével rendelkezik, minden ötödik embernek pedig három tévé található otthonában. Tízből két megkérdezett a következő három hónapban tervezi mobiltelefon vagy táblagép beszerzését.

A válaszadók 23%-a több mint egy órát tölt tévézéssel, filmnézéssel naponta (22%-a eközben kevesebb mint 15 percet). A mobiltelefont és táblagépet használók ennél jóval több időt (1 órát, vagy annál is többet) töltenek különböző játékokkal, szórakoztató alkalmazásokkal. A TV képes összehozni a családot is, a megkérdezettek közel fele ugyanis mindennap közösen tévézik. Ráadásul minden ötödik ember videojátékozik is a gyermekével.

A kapcsolattartás – különösen a családtagokkal - az elektronikai eszközök használatának egyik legfontosabb motivációja.

Hammer Ferenc szociológus, aki a mindennapi élet formáit, gyakorlatait kutatja elmondta, hogy nem meglepőek a kutatási eredmények: „Magyarországon a telefonálás a családi élet egyik legfontosabb kommunikációs csatornája, hiszen a partnerek, házastársak között ez a legegyszerűbb kommunikációs forma. Ugyanakkor az egyes kapcsolati formák gyakran más-más kommunikációs formákhoz köthetőek. Míg a telefonálás a partnerek, házastársak között történik a leggyakrabban (Európában ezzel ellentétben a szülőkkel telefonálnak a legtöbbet), SMS-sel már inkább csak a barátokkal kommunikálunk. Sőt elmondható, hogy a barátokkal való kommunikáció a telefon mellett immár jellemző módon e-mailen és a különböző közösségi csatornákon keresztül történik.”

A kutatás arra is rávilágított, hogy a kapcsolatok fenntartásában a közösségi média is egyre inkább felértékelődik. A válaszadók negyede közösségi csatornákon keresztül kommunikál partnerével, házastársával. „Ugyanakkor a közösségi média kapcsolatintegrációs szerepének megítélése gyökeresen más Magyarországon, mint Európában. Elmondható, hogy míg Magyarországon a megkérdezettek túlnyomó része (78%) véli úgy, hogy a közösségi média révén jobban megérteti magát családtagjaival, ez a részarány Európa-szerte mindössze 28%” - tette hozzá Hammer Ferenc.

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.