2013. július 29.

Ügynökségóriás születik

Az Omnicom és a Publicis bejelentették, hogy összeolvadnak. A részvényeseknek és a versenyhatóságoknak még igent kell mondaniuk a frigyre.

Az Omnicom és a Publicis bejelentették, hogy összeolvadnak. A részvényeseknek és a versenyhatóságoknak még igent kell mondaniuk a frigyre. Ha minden a tervek szerint megy, 2013 végére vagy 2014 első negyedévére lezárhatják a tranzakciót.

Bejelentette összeolvadási szándékát a Publicis Groupe és az Omnicom Group, így ha a részvényesek és a versenyhatóságok nem támasztanak kifogásokat, akkor akár az év végére létrejöhet a Publicis Omnicom Group. A két ügynökségi holding 2012-ben együttesen összesen 22,7 milliárd dolláros bevételt ért el, míg az egyesült cég piaci értékét 35,1 milliárd dollárra teszik. Amennyiben az ügylet zöldutat kap, több mint 130 ezer alkalmazott és olyan ügynökségi márkák kerülhetnek egy kalapba, mint az OMD, a PHD, a Starcom és a ZenithOptimedia, vagy a TBWA, a DDB, a Leo Burnett és a Saatchi & Saatchi.

A felek által elképzelt menetrend szerint 30 hónapig Maurice Lévy, a Publicis Groupe és John Wren, az Omnicom Group vezérigazgatója együttesen irányítják az összevont céget, ezt követően utóbbi egyedül látja el a vezérigazgatói feladatot. A közlés szerint 2013 végén vagy 2014 első negyedévében zárhatják le a tranzakciót. Az AdAge összefoglalója szerint az új vállalatcsoport toronymagasan a legnagyobb ügynökségi holding lenne, a második helyezett WPP például az amerikai piacon tavaly fele akkora bevételt ért el, mint a két most egyesülő csoport együttesen. Ezzel együtt a Publicis szerint a francia kormány támogatja az ügylet létrejöttét és az Omnicom vezére is úgy nyilatkozott, hogy a tranzakcióban résztvevő tanácsadók nem jeleztek versenyjogi kockázatot.

Miközben a felek évek óta tartó kölcsönös tiszteletről beszélnek, ennél azért több húzódik meg a háttérben. Úgy számolják: az egyesüléssel 500 millió dolláros megtakarítást lehetne éves szinten elérni, másrészt jelentősen javulna az ügynökségi hálózatok földrajzi lefedettsége, s bővülne a szolgáltatás-portfolió is.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)