2017. június 06.

Új Opellel ad gázt a Fábián Autó

Ezerháromszáz autóra növelte az értékesítését, és 7,4 milliárd forintra az árbevételét 2016-ban a Fábián Autó.

Több mint tíz százalékkal, 1300 autóra tudta növelni az eladásait 2016-ban a Fábián Autó, amely ma már hat márkát forgalmaz a magyar piacon. A budapesti, budaörsi és székesfehérvári telephelyet működtető társaság 2016-ot 7,4 milliárd forint árbevétellel és 130 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta. Az 1991-ben Peugeot-kereskedőként indult Fábián Kft. 2015 végén bővítette kínálatát az Opellel, és rögtön az ország egyik legnagyobb Opel-szalonját hozta létre Budaörsön, az M1-M7-es autópálya kivezető szakasza mellett. 2008 óta ez volt az első új Opel-márkakereskedés Magyarországon.

A hatszáz négyzetméteres szalon megnyitása is jelezte, hogy a magyar autókereskedelemben vége a válságnak, az eladások tartósan növekedésnek indulhatnak. A válság évei nagyon megrostálták a piacot, sok dealer volt kénytelen lehúzni a rolót, mások viszont piaci pozícióikat megerősítve kerültek ki a válságból. Az ágazat vezető cégei egyre több márkát forgalmaznak, illetve mind nagyobb régió eladásait tartják a kezükben. Az átalakulás nyertesei közé tartozik a Fábián Autó is. A cég tulajdonosa és vezetője, Fábián István szerint az tudta javítani a pozícióját a piacon, aki nem élte fel a válság előtti évek nyereségét, nem is kezdett alaptalan bővítésekbe, viszont folyamatosan fejlesztett, javította hatékonyságát és ügyfélkiszolgálását. A fenntartható bővülés egyik alapja az a Fábián Autó számára, hogy olyan szervízbázist épített ki, amely a hullámzó autóeladások idején is stabil bevételi forrást jelent a cégnek, és tartós kapcsolatot eredményez az ügyfelekkel. A növekedés másik forrásának az bizonyult, hogy a cég egyre több márka forgalmazásával foglalkozik. Olyan portfóliót állított össze, amelyben kiegészítik egymást az egyes márkák. Ebben a folyamatban a legnagyobb lépésnek az Opel számított, hiszen ezzel a magyar piacon erős és népszerű márka került a Fábián Autóhoz.

Fábián István az Opel eladásokban is azt a célt tűzte ki a cég elé, hogy néhány éven belül a legnagyobb Opel-kereskedők közé kerüljön a cég. A Peugeot esetében ez évtizedek óta így van, a teljes magyarországi Peugeot-forgalom csaknem negyedét adja a Fábián Autó. A Citroen eladásokban tavaly már csak néhány darab választotta el a Fábián Autót az első helytől, és az Isuzu-értékesítésben is az egyik legnagyobbnak számít.

Az idei növekedési terveinek megvalósításában a Fábián Autó kiemelt szerepet szán az új Opel Insigniának, amelyet most vezetnek be a magyar piacra. Pszota Dániel, a budaörsi telephely igazgatója arra számít, hogy az új Insignia felülmúlja majd az elődje eladásait, pedig már az első Insignia is sikeresnek számított. A szakember szerint az autó az új modell vonzó dizájnja, műszaki megoldásai igazi élményautózás adnak majd a használóinak. Az új Insigniának ráadásul az elődjénél is alacsonyabb lesz az üzemeltetési költsége. Különösen előnyös lehet ez a nagyobb flottát használó cégek számára, hiszen az új modellt várhatóan olcsóbban tudják majd lízingelni, így az új Insigniával többet kapnak, olcsóbban.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

18 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.