Szalay Dániel (Sárvár) 2013. június 20.

Új irányok a Lenovo-nál, gyárbővítés a Flextronics-nál

A Lenovo megnövekedett igényei miatt már az idén bővíteni kell a kapacitásokat a sárvári Flextronics-gyárban, amit egy sajtótúra keretében mutattak meg az újságíróknak.
Informatikai és gazdasági újságírók vettek részt a sajtóeseményen
Informatikai és gazdasági újságírók vettek részt a sajtóeseményen

Elsősorban informatikai és gazdasági újságírók számára szervezett gyárlátogatást szerdára a 2009-ben megnyílt sárvári Flextronics-üzembe a Lenovo Magyarország, a Lewis PR ügynökség közreműködésével, hogy megmutassák az asztali számítógépek, All-in-One PC-k, szerverek és grafikai munkaállomások bérgyártásban történő elkészítésének teljes folyamatát az alapanyagok beérkezésétől a kész termékek tesztelésén át egészen a palettába helyezést követő kiszállításig, illetve azt a számtalan ellenőrzési folyamatot, amellyel a gyártás minősége szavatolható.

Triplázzák a gyártást

Bár a PC-piac jelentős visszaesésben van, a Lenovo mégis rendkívül gyors növekedést képes produkálni, számai pluszosak, ráadásul egyre jelentősebb a nagyvállalati és államigazgatási megrendelésállományuk, ami az enterprise szerverek és storage-ek (tárolók) iránti megnövekedett igénnyel jár. Ennek, no és a gyár optimális földrajzi elhelyezkedésének köszönhető, hogy várhatóan már idén októberben háromszorosára növelik a sárvári ipari parkban a szervergyártás volumenét.

Ez egyébként nem jár új épület építésével, mivel a meglévő csarnokban az eddigi termelési folyamatokat hatékonysági szempontjából átalakították, a gyártógépek elhelyezését megváltoztatták, és így jelentős terület szabadult fel, amit a hamarosan sorra kerülő gyárbővítéskor ki tudnak majd használni. Természetesen a gyártás volumenének növekedése jelentős munkaerő-felvétellel és új gyártósorok kialakításával jár majd, és ahogy már most is, teljes Európát kiszolgálják majd.

A cég vezetői elárulták, hogy valamennyi termék egyedi megrendelésre, és számtalan konfigurációban készül, így megspórolható a tetemes költséggel járó készletezés. A megrendeléseket 72 órán belül kell teljesíteniük. A több száz főt foglalkoztató sárvári egység a Lenovo egyetlen európai gyártóegysége, a Lenovo ráadásul nagyon elégedett vele – olyannyira, hogy 2012-ben például a legjobb Lenovo-gyár kitüntetést ítélték oda a létesítménynek, ahol a termelési érték évente több száz millió dollár, mégis 9 negyedéve egyetlen hibás termék sem hagyta el a gyárat. Ennek az elégedettségnek köszönhető az is, hogy a Lenovo 2012-ben meghosszabbította szolgáltatási szerződését a Flextronics-szal.

Okostelefonok, táblagépek, okostévék

A gyár megtekintését követően Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezetője egy másik jövőbeli fontos dologról is beszélt, méghozzá arról, hogy a nagyvállalati szegmens mellett továbbra sem feledkeznek meg a lakossági és kkv ügyfelekről sem, sőt e téren is újdonságokkal készülnek. Ilyen irány például a táblagépes, smart TV-s és okostelefonos termékvonalak értékesítése, ami már ugyancsak hónapokon belül (várhatóan a negyedik negyedévben) megkezdődik Magyarországon és a régióban. Ennek alkalmából nagyszabású média- és közösségi médiakampánnyal készülnek majd, hogy bemutassák a fogyasztóknak a készülékeket, melyekből néhányat az újságírók egyébként már kézbe is vehettek a túra során. Az okostelefonok és táblagépek gyártása azonban nem Magyarországon, hanem Kínában történik majd – árulta el a Médiapiac kérdésére Lukács Anita, bár nem zárta ki, hogy egyszer még Magyarországon is létesülhet okostelefonos-táblagépes gyártósor. (Kínában már most is jelen van a cég az okostelefonos piacon, ahol előkelő piaci pozícióval büszkélkedhetnek.)

A világ legjelentősebb cégeit tartalmazó Fortune 500 listán is előkelő helyen szereplő Lenovo 34 millió dollár értékű nemzetközi nagyvállalat, mely a világ második legnagyobb PC gyártójaként több mint 160 országban szolgálja ki az ügyfeleit. Globális piaci részesedése mostanra már 15,5 százalékra nőtt a 2009-ben mért 6,5 százalékról, árbevételük pedig legutóbb 29 százalékkal nőtt éves alapon. A nemzetközi hírnevet az IBM személyi számítógép üzletágának felvásárlásával megszerző cég világszerte jelenleg mintegy 35 ezer főt foglalkoztat.

Lukács Anita arról is szólt, hogy a táblagépes piacon Magyarországon és globálisan is legalább 5-10 százalékos piaci részesedést szeretnének elérni el rövid időn belül.Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.