2012. október 30.

Új kvantitatív megközelítés a GfK-tól

A fogyasztó-márka kapcsolatot modelleznék a hagyományos kereteken túlmutatóan.

A fogyasztó-márka kapcsolatot modelleznék a hagyományos kereteken túlmutatóan.

Az emberi kapcsolatokon keresztül modellezi a GfK új megközelítése a márkák és a fogyasztók kapcsolatát. Az új megközelítésben az emberi kapcsolatok egyszerre szolgálnak metaforaként és mintaként e viszony leírásában - közölte a piackutató cég. A megközelítést a GfK Verein és Susan Fournier, a Bostoni Egyetem professzora, a márkaélmény menedzsment szakértője együttesen dolgozta ki. A módszer egy globális, 11 kategóriát és több mint 250 márkát lefedő kutatáson alapul.

John Wittenbraker, a GfK Brand & Customer Experience területének globális innovációs igazgatója szerint "az emberek közötti kapcsolatok már önmagukban szociálisak és emocionálisak – ez a két tényező hajtja a fogyasztói viselkedést is. A kapcsolati metaforák a fogyasztók és a márkamenedzserek számára egyaránt ösztönösen működnek. Amikor megtudjuk, hogy a fogyasztó 'imádott hősként' és nem 'közeli, csodálatra méltó partnerként' tekint a márkára, mindenki megérti a két fogalom közötti különbséget – a fogyasztó elvárásait, a siker és a kudarc meghatározóit. Ez a megközelítés túlmutat a hagyományos márkatölcséren – a fogyasztók és márkák közötti kapcsolatok élettartamának feltárásával egyben a márka hosszú távú sikerét biztosító menedzsment stratégiát alapoz meg."

A kutatócég olyan statisztikai modelleket dolgozott ki, melyek célja annak a meghatározása, hogy a márkaérték mely elemei - funkciók, megjelenés, kapcsolati dimenziók - javítják vagy rontják a fogyasztó és a márka kapcsolatát. Ettől azt várják, hogy az ügyfeleknek segítséget nyújtanak a márka-menedzsment javításában és a fogyasztói élmény fokozásában. Szintén cél, hogy egyértelmű összefüggést mutassanak ki a márkakapcsolatok és az üzleti következmények között.

"Magyarország a módszert alkalmazó első országok között volt, hiszen az egyik első tanulmány itt született és azt a világ több országában esettanulmányként használják a GfK munkatársai" – mondta el dr. Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. "Legyen szó akár márkamenedzsmentről, akár a kommunikáció optimalizálásáról, akár az ügyfélkapcsolatok menedzseléséről, a módszer hasznáról tanúskodó első eredmények igen meggyőzőek" – tette hozzá.