2012. október 30.

Új kvantitatív megközelítés a GfK-tól

A fogyasztó-márka kapcsolatot modelleznék a hagyományos kereteken túlmutatóan.

A fogyasztó-márka kapcsolatot modelleznék a hagyományos kereteken túlmutatóan.

Az emberi kapcsolatokon keresztül modellezi a GfK új megközelítése a márkák és a fogyasztók kapcsolatát. Az új megközelítésben az emberi kapcsolatok egyszerre szolgálnak metaforaként és mintaként e viszony leírásában - közölte a piackutató cég. A megközelítést a GfK Verein és Susan Fournier, a Bostoni Egyetem professzora, a márkaélmény menedzsment szakértője együttesen dolgozta ki. A módszer egy globális, 11 kategóriát és több mint 250 márkát lefedő kutatáson alapul.

John Wittenbraker, a GfK Brand & Customer Experience területének globális innovációs igazgatója szerint "az emberek közötti kapcsolatok már önmagukban szociálisak és emocionálisak – ez a két tényező hajtja a fogyasztói viselkedést is. A kapcsolati metaforák a fogyasztók és a márkamenedzserek számára egyaránt ösztönösen működnek. Amikor megtudjuk, hogy a fogyasztó 'imádott hősként' és nem 'közeli, csodálatra méltó partnerként' tekint a márkára, mindenki megérti a két fogalom közötti különbséget – a fogyasztó elvárásait, a siker és a kudarc meghatározóit. Ez a megközelítés túlmutat a hagyományos márkatölcséren – a fogyasztók és márkák közötti kapcsolatok élettartamának feltárásával egyben a márka hosszú távú sikerét biztosító menedzsment stratégiát alapoz meg."

A kutatócég olyan statisztikai modelleket dolgozott ki, melyek célja annak a meghatározása, hogy a márkaérték mely elemei - funkciók, megjelenés, kapcsolati dimenziók - javítják vagy rontják a fogyasztó és a márka kapcsolatát. Ettől azt várják, hogy az ügyfeleknek segítséget nyújtanak a márka-menedzsment javításában és a fogyasztói élmény fokozásában. Szintén cél, hogy egyértelmű összefüggést mutassanak ki a márkakapcsolatok és az üzleti következmények között.

"Magyarország a módszert alkalmazó első országok között volt, hiszen az egyik első tanulmány itt született és azt a világ több országában esettanulmányként használják a GfK munkatársai" – mondta el dr. Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. "Legyen szó akár márkamenedzsmentről, akár a kommunikáció optimalizálásáról, akár az ügyfélkapcsolatok menedzseléséről, a módszer hasznáról tanúskodó első eredmények igen meggyőzőek" – tette hozzá.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.