Az Invitel Zrt-ből kivált és önálló cégben, márkanévvel, Invitech Megoldások Zrt-ként működik tovább a vállalati, nagykereskedelmi és kormányzati ügyfeleket kiszolgáló üzletág.

David Blunck, az Invitel-csoport vezérigazgatója emlékeztetett rá: tavaly már házon belül kiépítették a cég két pillérét, a lakossági és kisvállalati, illetve a közép- és nagyvállalati, nagykereskedelmi és kormányzati ügyfelekt kiszolgáló szegmenst. A két egység nagyjából hasonló méretű: előbbi 500 főt foglalkoztat 20 milliárd forintos éves bevétel mellett, utóbbira 550 fő és kb. 25 milliárdos árbevétel jut.

Most ezt a folyamatot vitték tovább: júliustól jogilag is két önálló cégbe szervezik az üzletágakat: a lakossági és kisvállalati ügyfelek maradnak az Invitel Zrt-nél, míg az üzleti szegmenst az Invitech Megoldások Zrt. (Invitech Solutions) szolgálja majd ki. Erre azért volt szükség, mert a két vállalati egység ügyfelei jelentősen eltérő igényekkel rendelkeztek, és az őket kiszolgáló IT és távközlési mérnöki funkcióknál is hatékonyabb, ha csupán az egyik szegmenssel kell foglalkozniuk. Emellett az értékteremtő folyamatok is jobban nyomon követhetőek, ha két külön cégben jelennek meg. (Az ügyfelektől távolabb eső, közösen működtethető funkciókat – pénzügy, jog, a HR egyes részei – egy harmadik cég, a 100 fő körüli létszámú Invitel Központi Szolgáltatások látja majd el.) A vállalatok menedzsmentje nem változik.

Javorniczky Áron, az Invitech vezetője elmondta:

Az IT területén megjelenő mennyiségi és minőségi változások következtében az egyének elvárásai a munkahelyeken is megjelennek. Azt várják, hogy a technológia segítse őket, ráadásul minél felhasználóbarátabb módon. Már nem működnek a többéves folyamatok, képzések, méregdrága tanácsadók.

 

Ugyanakkor a mögöttes infrastruktúra és szaktudás jóval komplexebb lett. Épp ezért a legtöbb vállalat nem engedheti meg magának, hogy házon belül próbálja megoldani az IT- és távközlési problémáit, mert ezzel a saját ügyfeleitől vonná el a figyelmet, ráadásul fennáll a kockázata, hogy felesleges, túl költséges vagy idő előtt elavuló technológiát telepítene. Hatékonyabb, ha az üzlet igényeket megértő, azokat technikai megoldásokra lefordító és hatékonyan üzemeltető, műszaki és technológiai garanciákat nyújtó szolgáltatóra bízzák ezt a területet.

 

Az Invitel-csoport kultúrája a szétválással sem változik: céljuk, hogy a méretgazdaságosságból fakadó előnyök mellett megőrizzék a rugalmasságot és testreszabottan foglalkozzanak az ügyfelekkel. A vállalati szektor esetében több alszegmenst is kialakítottak (hazai és nemzetközi nagykereskedők, nagyvállalatok, középvállalatok, kormányzat), a piacmenedzsmentet is ennek megfelelően szervezik.

Az Invitel-csoport közös, egységes megjelenését továbbra is fenn kívánják tartani, ezért Javorniczky Áron mellett az Invitel részéről Langsteiner Marianne felel. Ugyanakkor fontosnak tartották - a hagyományok tiszteletben tartása mellett – az üzleti célcsoporthoz jobban alkalmazkodó arculatot alakítsanak ki. Ehhez tenderen saját lead ügynökséget is választott az Invitech: a Geometry Global az Ogilvy & Mather márkatervező eszközét, a Big ideaL™-t alkalmazva tavaly nyár óta dolgozott az új, sarkosabb, letisztultabb arculaton és kommunikációs elemeken. Az Invitech lead PR-ügynöksége az Ogilvy PR, a kivitelezésért a Noguchi felel. Az új vállalat kommunikációjának fókuszában a PR és a sajtó áll, emellett direkt kommunikációt is folytatnak majd az ügyfelek és a leadek felé.