2014. szeptember 09.

Új stratégia a MediaComnál

A napokban mutatták be az összes piacon a médiaügynökség új pozicionálását, melynek egyik legfontosabb sarokpontja az egyszerűsítés.

A napokban mutatták be az összes piacon a médiaügynökség új pozicionálását, melynek egyik legfontosabb sarokpontja az egyszerűsítés.

A múlt csütörtökön mutatta be új gondolkodási keretét a MediaCom globálisan, így a magyar piacon is egy kisebb esemény keretében foglalta össze Mező László ügyvezető igazgató és Kun Miklós szakmai igazgató, hogy milyen irányban halad tovább az ügynökség. A 20|20 Connections gyűjtőnév alatt emlegetett gondolat- és eszközcsokor bevezetésének célja a piacvezető szerep megszerzése.

A MediaCom egy ideje content & connections agency-ként tekint magára, ami azt jelzi, hogy a hagyományos médiaügynökségi gondolkodáshoz képest felértékelődik a tartalom szerepe, és a kapcsolatok minősége, egymásra való építkezése is jóval lényegesebbé válik, mint ha simán elérésről beszélnénk.

Mint elhangzott: az integrált szemlélet számszerűen is megéri, mivel példák igazolják, hogy az integrált kampányok magasabb ROI-t érnek el, mint a silóban tervezettek. Az integráció azt is jelenti, hogy az ügynökségnek nem csatornaoptimalizáltan, hanem rendszerben, márkaoptimalizáltan kell gondolkodnia.

A márkakörnyezet egyre összetettebb, és a legfelkészültebb márkatulajdonosok is egyre nehezebben tájékozódnak e környezetben. Éppen ezért a MediaComnál úgy látják: az egyik legfontosabb cél a folyamatok egyszerűsítése és nem az információrengeteg további bonyolítása.

A MediaCom szerint olyan kérdéseket érdemes feltenniük maguknak, mint hogy:

  • Sikerült-e az adatokat valóban rendszerszerűen összerendezni?
  • Képesek-e a különböző ügynökségi specialisták együtt értéket teremteni?
  • Integráltan kezelik-e a tartalmat?
  • Megfelelően fókuszálnak-e a teljes kommunikációs rendszer eredmnényeire,
  • És nem utolsó sorban: megvannak-e az eszközök, a kidolgozott folyamatok ahhoz, hogy az új gondolkodási keretet átültessék a gyakorlatba?

Ahhoz, hogy az új pozicionálás ne pusztán a tendereken mutogatható csilivili legyen, egy sor applikációt, eszközt dolgoztak ki, a tervezésbe való beépülést segítendő. Ezzel együtt nem történik hirtelen semmilyen óriási változás, az új pozicionálás inkább egy új, a következő években követendő irányt jelöl ki pontosabban.

Az előzmények elemeikben, egyes piacokon már akár sok éve megvannak és működnek. Így például a kreatívmegoldásokat szállító Mediacom Beyond Advertising-csapat az osztrák irodában már 11 éve dolgozik együtt, és mostanra kreatívokat gyártanak. Ez utóbbi kapcsán Kun Miklós elmondta: nem akarják és nem is tudják a kreatívügynökségek munkáját elvégezni, de az fontos, hogy értsék, miért fontos a kreatívmegvalósítás és hogyan lehet a produktum működőképes, adott esetben, jellemzően kisebb ügyfelek számára pedig kell tudni kreatívot gyártani is. Az is fontos, hogy az ügynökség tudja, maga a média hogyan tehető a kreativitás eszközévé.

Lényeges, hogy a médiaügynökség ne pusztán kommunikációtervezésben gondolkodjon, hanem a márka üzleti növekedéséhez tudjon hozzájárulni. A szimpla kommunikációtervezésen túlmutat az is, hogy a tartalom központi elemmé válik, és nem szűkül le egy rövid kampány üzenetére. Mint elhangzott, a tartalomban gondolkodni kell, azzal bánni kell tudni, meg kell érteni, hogy a tartalom tartja össze a kommunikációt, s hogy ez jól működjön, ahhoz a tartalomnak célja kell legyen, és jól kell kapcsolódnia a márka és a fogyasztó viszonyát meghatározó egyéb kommunikációs elemekhez (csatornákhoz, tartalmakhoz).

Az új pozicionálást a MediaCom öt pontban foglalta össze:

  • Silók helyett rendszerben kell gondolkodni
  • A tartalom tartja össze a kommunikációs rendszereket.
  • Az eredményt is tervezni kell, nem csupán az inputot.
  • Megoldást kell szállítani, nem ötleteket.
  • A hálózat minden irodájának ezeket az elveket kell követnie.

A hazai iroda egyébként már néhány friss tenderen is alkalmazta az új gondolkodási keretet.