2012. március 07.

Új stratégia és digitalizáció a GfK-nál

Kozák Ákossal a gazdaság és a piackutatatás kihívásairól beszélgettünk a 90.9 Jazzy Rádióban.

Kozák Ákossal a gazdaság és a piackutatatás kihívásairól beszélgettünk a 90.9 Jazzy Rádióban.
Kozák Ákos

"Olyan érdekes időszakot élünk, hogy 2009-ben 2010-es fellendülésben bíztunk, 2010-ben pedig 2011-esben. Én már a baráti körömben is elhíreszteltem, hogy 2011 második felében itt a Kánaán, már a mélyponthoz képest. De 2011-ben semmi nem indult el. 2012-ben az első félév biztosan rossz lesz, már csak a rossz intenzitását kell árnyalnunk. A második félévben elképzelhető, hogy valami változik" – mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója a Médiapiac rádióműsorában a 90.9 Jazzy Rádióban. Szerinte azonban már nem úgy merül fel a kérdés, hogy mikor lesz vége a válságnak, hanem hogy látjuk-e egyáltalán az elhúzódó válság végét, vagy ez csak néhány év távlatában képzelhető el. A szakember annyiban nem pesszimista, hogy a fellendülés adott esetben gyors tud lenni, amennyiben "a mozaikok összeállnak".

A nehéz gazdasági helyzet leképeződik a piackutatói piacra is, így arra voltunk kíváncsiak, milyen évet zárt a GfK Hungária. "2011 forgalom szempontjából nem volt a legsikeresebb év. Egyébként 2008-ban volt a GfK akkor majd húszéves fennállásának a csúcséve. Ehhez képest folyamatos visszarendeződés látható, ezt soha nem is tagadtam. Az ügyfeleink ugyanabban a gazdasági környezetben élnek, mint mi is" – mondta Kozák Ákos, aki szerint abban viszont új a helyzet, hogy korábban a gazdasági megtorpanások ellenére nem csökkent a piackutatásra szánt összeg, 2008 óta viszont olyan mély a válság, hogy a vállalatok – mint jelezte, "egyébként elfogadható módon" – visszavágták ezeket a büdzséket is. Hozzátette: az ügyfeleket azzal igyekszik meggyőzni, hogy a kutatás nem annyira jelentős költségtétel, ugyanakkor fontos beruházás a jövőbe.

Az ügyvezető elmondta, a profit nem alakult rosszul, ez összefügg azzal is, hogy – a válságtól függetlenül – már évekkel ezelőtt elkezdődött egy átalakítási folyamat a piackutató vállalatnál. Ehhez hozzáadódik az új stratégia is, amelyet egyfelől nemzetközi szinten alakítottak ki, másfelől – részben e folyamatoktól függetlenül – a magyar leánynál is formálódott egy új irányvonal, külső szakértők bevonásával. "Ez az új stratégia – angolul: One GfK – átírja a GfK működését, azt jelenti, hogy a különböző kutatási területeket integráljuk, hiszen a fogyasztás teljes spektrumát lefedjük, a vásárlástól a reklámok észlelésén át a termékekről alkotott fogyasztói véleményekig". Az új nemzetközi stratégiát globális menedzsment átalakítás is kísérte, melyre a szakember pozitív várakozásokkal tekint.

Ahogy a marketing egészében, úgy a kutatócégnél is jelentős téma a digitalizáció, ehhez kapcsolódóan a GfK a Digitális Fogyasztó kutatássorozattal jelentkezett még 2010-ben, egy konferencia keretében. A kutatássorozat azóta is folytatódik, széles körben vizsgálják a digitális fogyasztókat, a médiafogyasztástól, a kütyühasználaton át akár az e-health témáig. Miközben ez egy kiemelt kutatási terület, a digitalizáció egyben eszköz is a GfK-nak – emelte ki Kozák Ákos. "Körülbelül 15 éve elkezdődött a számítógéppel vezérelt kérdezési technikák használata, a digitalizáció tehát régóta kézenfekvő a piackutatók számára. 2-5 éven belül a mobiltelefonon keresztüli kutatás, válaszadás, mérés, önmérés is forró téma lesz" – tette hozzá.

A változások ugyanakkor nemcsak a digitális szcénában (túl) gyorsak. A kutatási szakember ugyanis arra is egyértelmű nemmel válaszolt, hogy tud-e jövőképet adni arról, hogy 5-10 év múlva hogyan néz majd ki a piackutatás. "Túl gyors a változás, így még a kereteket sem tudnám felvázolni, hogy 2020-ban hogy fog kinézni akár a magyar, akár a nemzetközi piackutatás. Bizonyos trendeket látunk, ezek mentén megyünk, és ezekben hiszünk – ez utóbbi a lényeg" – mondta el Kozák Ákos. A GfK szintjén a One GfK filozófiában, a fogyasztás 360 fokos vizsgálatában hisz, szerinte ebben látnak értéket az ügyfelek, és ezért jöhetnek jól ki a válságból.

 

A beszélgetés teljes hanganyaga a műsor környezetében elhangzott remek zenékkel együtt elérhető ezen a linken. Műsorunk, a Médiapiac minden hétfőn hallható a Jazzy Rádióban, 19 órai kezdettel.