2016. augusztus 30.

Új szekció a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

Új kisjátékfilmes és animációs szekcióval bővül a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja.

A CineNewWave szekció a fiatal magyar rendezőtehetségeket állítja központba, a válogatás a felfedezés örömét és az alkotókkal való személyes találkozást ígéri a közönségnek. A CineNewWave a magyarországi és a határon túli alkotóknak - elsősorban egyetemistáknak és a filmes képzésekben résztvevő hallgatóknak – nyújt lehetőséget vizsgafilmjeik és első munkáik bemutatatására, megmérettetésére. A CineNewWave fődíja bruttó 1 000 000 Ft.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál indulása óta kiemelt figyelmet fordít az új hangok keresésére, felkutatására, a fiatal filmszerető közönség megszólítása. Éppen ezért, ebben a szekcióban nem volt kötelező feltétel a magyarországi premier, a beválogatott filmek közt többszörösen díjnyertes alkotások és felfedezésre váró újdonságok egyaránt találhatók.

A CineNewWave 17 versenyfilmje között szerepel az idei Berlinalén bemutatkozott LOVE, Bucsi Réka animációs filmje, akárcsak a Cannes-i Filmfesztiválra meghívást kapott Superbia, Tóth Luca animációja. Itt lesz a Diák Oscar-díjra jelölt Szép alak című alkotás, Kis Hajni SZFE-es vizsgafilmje, akárcsak a Magyar Filmdíj kisfilm-kategóriájának győztese, Kovács István Betonzaj című alkotása.

A Jameson CineFest 2016. szeptember 9-18. között látogatható a miskolci Művészetek Házában (Rákóczi u. 5.)

Az idei fesztivál díszvendége: Juliette Binoche