Mit keres a fogyasztó? Hogyan illeszkedik az edukáció a gyógyszergyártóknál a döntési mechanizmusokba? Milyen problémákkal küzd a gyógyászati szektor ezen a területen? Mi az, ami működik, és mi a rövidtávú jövőkép ezen a területen? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a jelentős online-offline egészségügyi portfóliót értékesítő CM Sales által szervezett minikonferencián.

A jelen: kihívások a piacon

A vállalati kultúrában online területen már alapvetően az érettség és tapasztalat a meghatározó, de a megvalósítás formája még igen széles skálán mozog. A kezdeti stádiumtól az érett, integrált, holisztikus marketingig mindenre lehet példát találni. A kampányok legtöbbször erős anyavállalati nyomás, jól kidogozott belső jóváhagyási procedúra mellett valósulnak meg. Ez biztonságot jelent, ugyanakkor sokszor lassítja és körülményessé teszi a folyamatokat. Különösen nehéz helyzetben vannak azok a gyártók, akik nemzetközi koordinációval kell, végezzék feladatukat- mutatott rá Géczi Tamás, az Inspira research ügyvezetője. A gyógyszergyártók tehát felismerték az online felületek fontosságát, használják is azokat, de gyakran még kihívásokkal kell szembenézniük.

Kihez szólnak a gyártók?

Az Inspira a CM Sales megbízásából végzett szegmentációs felmérést a 18-59 év közötti netet használó lakosság körében. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a többség (30%) „érdektelen”, vagyis nem egészségtudatos, egészségügyi kérdésekben nem tájékozódik aktívan. Őket követik a „passzív elszenvedők” (21%), akik szintén nem egészségtudatosak, és nem is érdekli őket a téma. Ezt a két csoportot ugyan nehéz elérni, de mellettük jelen vannak az „információ-kereskedők”, az „egészségtudatosak” (16%-16%), és a „spirituális öngyógyítók” (13%) is, akik jól informáltak és tudatosak, emiatt pedig viszonylag könnyen megszólíthatóak és elérhetőek, leginkább online platformokon keresztül. A gyógyszerkommunikációban éppen ezért az egyik kulcskérdés az, hogy pontosan hogyan, milyen felületeken lehet elérni ezt a lakosságban nagyon is jelen lévő, érdeklődő réteget.

Mi érdekli a lakosságot?

Az említett felmérés arra is rámutatott, hogy az emberek legtöbbször a vitaminok, az ásványi anyagok és a roboráló szerek témájában tájékozódnak, ezt követik a táplálkozással kapcsolatos kérdések, majd a gyógynövények és a testsúlycsökkentés/fogyókúra. „A Central online portfólióján keresztül mi is úgy tapasztaljuk, hogy a fenti kérdésekben hetente akár többször is böngésznek az emberek. Éppen ezért igyekszünk mi is a felhasználói igényekhez igazítani tartalmainkat, miközben arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy a gyógyszerkommunikációs szakemberekkel közösen gondolkodva új felületeket fejlesszünk”- mondta Lukács Katalin, az egészség-portfólió vezetője.

Mit hoz a jövő?

A konferencián résztvevő szakemberek mind egyetértettek abban, hogy a közelmúltban jelentős, összetett változás zajlott le a gyógyszerkommunikáció területén. Ezt mutatja az a tény is, hogy a lakosság egészségügyi témákban elsősorban internetes cikkekből, rovatokból tájékozódik, ezt követi a családtagok, barátok, ismerősök véleménye, és csak ezután következik a háziorvosok felkeresése. A gyógyszergyártók épp ezért egyre inkább felismerték kommunikációjuk során az online felületek erejét, és folyamatosan keresik az új megoldásokat a területen.

Az előrejelzések ennek megfelelően azt mutatják, hogy az érintettek kommunikációjában az online jelenlét a jövőben még tovább fog erősödni. Nemcsak a felhasználói szokások terelik ebbe az irányba a folyamatokat, a növekvő piacnak egészen egyszerűen új felületekre van szüksége.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.