Mit keres a fogyasztó? Hogyan illeszkedik az edukáció a gyógyszergyártóknál a döntési mechanizmusokba? Milyen problémákkal küzd a gyógyászati szektor ezen a területen? Mi az, ami működik, és mi a rövidtávú jövőkép ezen a területen? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a jelentős online-offline egészségügyi portfóliót értékesítő CM Sales által szervezett minikonferencián.

A jelen: kihívások a piacon

A vállalati kultúrában online területen már alapvetően az érettség és tapasztalat a meghatározó, de a megvalósítás formája még igen széles skálán mozog. A kezdeti stádiumtól az érett, integrált, holisztikus marketingig mindenre lehet példát találni. A kampányok legtöbbször erős anyavállalati nyomás, jól kidogozott belső jóváhagyási procedúra mellett valósulnak meg. Ez biztonságot jelent, ugyanakkor sokszor lassítja és körülményessé teszi a folyamatokat. Különösen nehéz helyzetben vannak azok a gyártók, akik nemzetközi koordinációval kell, végezzék feladatukat- mutatott rá Géczi Tamás, az Inspira research ügyvezetője. A gyógyszergyártók tehát felismerték az online felületek fontosságát, használják is azokat, de gyakran még kihívásokkal kell szembenézniük.

Kihez szólnak a gyártók?

Az Inspira a CM Sales megbízásából végzett szegmentációs felmérést a 18-59 év közötti netet használó lakosság körében. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a többség (30%) „érdektelen”, vagyis nem egészségtudatos, egészségügyi kérdésekben nem tájékozódik aktívan. Őket követik a „passzív elszenvedők” (21%), akik szintén nem egészségtudatosak, és nem is érdekli őket a téma. Ezt a két csoportot ugyan nehéz elérni, de mellettük jelen vannak az „információ-kereskedők”, az „egészségtudatosak” (16%-16%), és a „spirituális öngyógyítók” (13%) is, akik jól informáltak és tudatosak, emiatt pedig viszonylag könnyen megszólíthatóak és elérhetőek, leginkább online platformokon keresztül. A gyógyszerkommunikációban éppen ezért az egyik kulcskérdés az, hogy pontosan hogyan, milyen felületeken lehet elérni ezt a lakosságban nagyon is jelen lévő, érdeklődő réteget.

Mi érdekli a lakosságot?

Az említett felmérés arra is rámutatott, hogy az emberek legtöbbször a vitaminok, az ásványi anyagok és a roboráló szerek témájában tájékozódnak, ezt követik a táplálkozással kapcsolatos kérdések, majd a gyógynövények és a testsúlycsökkentés/fogyókúra. „A Central online portfólióján keresztül mi is úgy tapasztaljuk, hogy a fenti kérdésekben hetente akár többször is böngésznek az emberek. Éppen ezért igyekszünk mi is a felhasználói igényekhez igazítani tartalmainkat, miközben arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy a gyógyszerkommunikációs szakemberekkel közösen gondolkodva új felületeket fejlesszünk”- mondta Lukács Katalin, az egészség-portfólió vezetője.

Mit hoz a jövő?

A konferencián résztvevő szakemberek mind egyetértettek abban, hogy a közelmúltban jelentős, összetett változás zajlott le a gyógyszerkommunikáció területén. Ezt mutatja az a tény is, hogy a lakosság egészségügyi témákban elsősorban internetes cikkekből, rovatokból tájékozódik, ezt követi a családtagok, barátok, ismerősök véleménye, és csak ezután következik a háziorvosok felkeresése. A gyógyszergyártók épp ezért egyre inkább felismerték kommunikációjuk során az online felületek erejét, és folyamatosan keresik az új megoldásokat a területen.

Az előrejelzések ennek megfelelően azt mutatják, hogy az érintettek kommunikációjában az online jelenlét a jövőben még tovább fog erősödni. Nemcsak a felhasználói szokások terelik ebbe az irányba a folyamatokat, a növekvő piacnak egészen egyszerűen új felületekre van szüksége.