2011. január 24.

Újabb 1 milliárd dollárt tolt a Facebookba a Goldman Sachs

Ezzel összességében 1,5 milliárd dollár áramlott a közösségi oldalba az elmúlt egy hónapban. A Facebook értékét 50 milliárd dollárra taksálják.

Ezzel összességében 1,5 milliárd dollár áramlott a közösségi oldalba az elmúlt egy hónapban. A Facebook értékét 50 milliárd dollárra taksálják.

Újabb 1 milliárd dollárt tolt a Facebookba a Goldman Sachs, amely Amerikán kívüli ügyfelek számára ajánlott befektetési lehetőséget a közösségi oldalban. A tranzakció formájával egyelőre sikerült elodázni az eredmények közzétételi kötelezettségét, ami pedig 500 tulajdonosnál több esetében kötelező az Egyesült Államokban. Márpedig a lépéssel a Facebook elérte ezt a pontot.

Ha nem jött volna a Goldman Sachs féle feltőkésítés, akkor is hamarosan elérte volna az ötszázas részvényesi létszámot a Facebook. A cég közlése szerint így eleve azt tervezték, hogy legkésőbb 2012. április 30-val elkezdik az üzleti eredmények közzétételét. A magántulajdon egyik előnye éppen az, hogy nem kötelező az eredményeket nyilvánosan közölni.

A Goldman Sachs már korábban 450 millió dollárt fektetett a Facebookba. Ugyanekkor, a tavalyi év végén az orosz Digital Sky Technologies is beletolt a cégbe 50 millió dollárt. A tranzakció során 50 milliárd dollárra értékelték a közösségi site-ot.

A Facebooknak nincsenek azonnali tervei a frissen kapott pénzzel, a cég a tervek szerint folytatja az építkezést. "Az üzlet továbbra is jól megy, és örülünk, hogy javítani tudunk a pénzügyi pozíciónkon a tranzakció által. A beruházás révén nagyobb pénzügyi rugalmasságra tettünk szert, az előttünk álló lehetőségek jobb kihasználásához" - nyilatkozta David Ebersman, a Facebook pénzügyi igazgatója.