2011. szeptember 22.

Újabb tesztek az okostelefonos hallgatottság-mérésben

Az Ipsos a briteknél futtatja a következő teszt kört, ennek keretében többszáz fős panel épül.

Az Ipsos a briteknél futtatja a következő teszt kört, ennek keretében többszáz fős panel épül.

Újabb tesztet indít az Ipsos a briteknél a MediaCell elnevezésű passzív rádiós mérési technológia kapcsán. A RAJAR brit rádiós szervezettel közösen tesztelt rendszer nem igényel külön eszközt, hanem a felhasználók okostelefonjaira telepít egy alkalmas mérő szoftvert.

A mostani teszt 12 hónapos lesz, és ennek keretében 350 válaszadóból álló panelt alakítanak ki. A tesztben Symbian, Android, Apple iOS és RIM BlackBerry operációs rendszerekkel működő okostelefonokat használnak majd. Bár most még csak rádiós próbálkozásról van szó, a rendszer elvileg alkalmas a nézettség mérésére is.

A tesztben a RAJAR mellett a BBC, a Global Bauer, az Absolute, a Smooth és a TalkSport rádiók vesznek részt. "Folyamatosan tesztelünk alternatív mérési technikákat; a MediaCell-ben nagy lehetőségek rejlenek. Amint a mérési eredmények elérhetővé válnak, együttműködünk majd az Ipsos MCT-vel az adatok elemzésében" - mondta el a projektről Paul Kennedy, a RAJAR kutatási igazgatója.

A technológiát itthon is bemutatta az Ipsos még 2010 végén. Ezt követően Gábos Zsuzsa médiakutatási igazgató lapunknak úgy nyilatkozott, hogy "a fejlesztés az elkövetkező éveknek szól. A magyar piacon használt egységes rádiós mérés a korábbi naplós megoldásnál jobban alkalmazkodik a piaci viszonyokhoz, mind a megrendelők, mind a kutatócég oldaláról nézve. Nem arról van szó, hogy ki kellene dobni ezt a jelenlegi módszert, hanem már most gondolkodni kell a következő lépésen".

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

20 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)