2012. május 23.

Újra kinyit az ARC

Egy év kihagyás után újra nevet és fintorog az ARC. A pályázati kiírásuk már a neten.

Egy év kihagyás után újra nevet és fintorog az ARC. Az önálló véleményt, kritikai hangot, egyedi látásmódot díjazni hivatott rendezvény 2012-es pályázati kiírása már a neten.

A kiírók ezúttal arra kérik a pályázókat, gondolják végig, mi marad egy üzenetből, milyen jelentésekkel bővül, vagy mivé redukálódik, ha kiemelünk belőle egy-két szót. „…Jó kedvvel, bőséggel…” –ha nem itt élnénk, ha nem ismernénk álmunkból felriadva is a szövegkörnyezetet, mi jutna eszünkbe e szavak kapcsán? Legalapvetőbb jogaink, méltóságunk, legőszintébb vágyaink? És mi minden még?

Az ARC arra kéri a pályázókat, hogy rendelkezzenek szabadon e három szóval! Helyezzék az ismert kontextusba, vagy kezeljék attól függetlenül azokat! Bátran emeljék új környezetbe, társítsanak hozzájuk bármit. Mindezt tegyék a SZABAD alkotás és véleménynyilvánítás jegyében.

A pályázati kommunikációban az ARC egy lengyel művész, Mieczyslaw Teodorczyk 1955-ben készült plakátjának parafrázisát használta fel. A 12. ARC kommunikációjának megtervezésében és megvalósításában az ARC, a Kuzin Vizuális Műhely és a Kostil Kostil vettek részt. A közös gondolkodásból előállt képet Tóth Andrej festette vászonra.

A 12. ARC főtámogatója az ELMŰ-ÉMÁSZ áramszolgáltató csoport, mely az idei ARC+ témáját is szolgáltatja „Magyar spiritusz” címmel.

Mi mindenre képes a kreatív energia? Szent-Györgyi Albert, Gábor Dénes, Bolyai János, Csontváry Kosztka Tivadar, Kaffka Margit, Polcz Alain, Bartók Béla néhány kiemelkedő alakja a magyar zseninek. Talán az ő nevük is hozzájárult ahhoz, hogy a magyarságról kialakuljon a „találékony nemzet” sztereotípiája. De nem minden egyedi ötlet, zseniális találmány találja meg útját a nagyközönséghez. Sőt, talán tisztában sincsenek alkotóik azzal, hogy egyedit, különlegeset hoztak létre. Egyszerű, hétköznapi emberek, akik nem világmegváltó céllal, pusztán csak a maguk kedvére, vagy közvetlen környezetük életének megkönnyítésére alkottak. Az unikális dolgokban, legyenek komolyak vagy könnyed hangvételűek, mindig megcsillan a szellem! A „Magyar spiritusz” felhívásra érkező plakátok hőse olyan ember legyen - olvasható a felhívásban -, aki bár nem tett szert világhírre, egyedülálló megoldást eszelt ki valamely problémára.

A pályázat kiírói egyébként a pályázói korhatárt kibővítették, és most már akár 14 éves kortól is lehet pályázni.

A pályázatok leadási határideje: 2012. július 3.

A pályázattal kapcsolatos minden további információ, úgymint a pályázat módja és feltételei, valamint a nyertes alkotások díjazása megtalálható a kiíró weboldalán, a www.arcmagazin.hu-n.

2012 szeptemberében, a zsűri által kiválasztott plakátok az Ötvenhatosok terén tekinthetők majd meg.

Címkék: ARC