2010. február 21.

1, 2, 3, agresszió

Minden negyedik híradó-tudósításban megjelenik az erőszak, élen most éppen az RTL Klub jár - állapította meg két közszolgálati és négy kereskedelmi tévé összesen 91 órányi híradójának átnyálazás után a médiahatóság.

A kétes elsőséget a TV2 Tényekjétől vette át a rivális csatorna, míg a vizsgált adók közül a Hálózat TV szerkesztősége törekedett leginkább arra, hogy mellőzze az erőszakos híreket. A médiahatóság azt is kikalkulálta, hogy míg tavaly átlagosan 81 másodperces volt egy-egy híradó-beszámoló, az erőszakot is bemutató blokkok ennél három másodperccel voltak kurtábbak átlagosan.
2009-ben a bűncselekmények aránya rekordot döntött. A nemzetközi és hazai politikai, társadalmi konfliktusok jelenléte a hírcsatornáknak köszönhetően kapott nagyobb figyelmet. A megrázó történések elszenvedőivel folytatott beszélgetéseket főként a Magyar ATV és a „hírtévék” jelenítették meg, míg az elkövetők megszólaltatása a Tények műsorát jellemezte az ORTT megállapításai szerint.
A legtöbb esetben a brutalitás szándékos formái kerültek a képernyőre, „a Hír TV mellett a két közszolgálati adó fektetett nagyobb hangsúlyt az áldozatok szenvedésére, míg az anyagi kárral járó, illetve az állatok halálát követelő tragédiák prezentációja az RTL hírműsorában jelent meg a leghangsúlyosabban”.
A megrázó híregységek negyedéhez csatoltak olyan képes összeállítást, melyben valamilyen erőszakos jelenet volt látható – esetszámban is sereghajtó volt a Hálózat TV, míg épp az RTL mutatta a legrövidebb ideig a megrázó képeket.