2011. december 14.

1 milliárdos potenciál az online videóreklámban

Nemzetközileg egyre inkább alapoznak a hirdetők az online videókhoz kapcsolódó reklámokra, itthon azonban egyelőre edukálni és egységesíteni kell.

Nemzetközileg egyre inkább alapoznak a hirdetők az online videótartalmakhoz kapcsolódó reklámokra, itthon azonban egyelőre edukálni és egységesíteni kell a piacon - derült ki a Playertise kutatásából. Az ezt bemutató sajtóeseményen elhangzott: a targetálhatóság és a jó mérés fontos lenne a terjedéshez. Az IAB videós munkacsoportja mindenesetre fogadkozik: ismét aktivizálják magukat.
Vocskó György

Jövőre a megkérdezett online piaci döntéshozók 85 százaléka tervez online videóban hirdetni - derült ki a Playertise online videóhirdetési platform kutatásából, amelyhez az IAB Hungary biztosított platformot. A szegmens a becslések szerint eddig 0-5 százalékos részesedést hasított ki az online büdzsékből, a válaszadók háromnegyede ki sem próbálta e hirdetési módot. 2012-re vonatkozóan ugyanakkor a megkérdezett, médiaköltések felett diszponáló döntéshozók 62 százaléka 1-9 százalékos részt szán az online videóra, 23% 10-14 százalékos részarányra számít, míg 6% 25-49 százalékra. Ez a jövő évre vonatkozóan 0,8-1,2 milliárd forintos növekedési potenciált jelent a hazai online piac számára, s hasonló nagyságrendben bővülhetnek a szomszédos piacok is - becsülte Vocskó György, a Playertise projektvezetője.

A BrightRoll adatai szerint az amerikai médiatulajdonosok 63 százaléka szerint az online videohirdetésekben rejlik a legnagyobb bevétel-növelési potenciál, s az e szegmensből származó pénzek 2012-ben elérhetik a 2,2 milliárd dollárt, három év alatt pedig triplázódhat a költés. Itthon és régiónk egészében azonban gyökeresen más a helyzet, mint a fejlett piacokon: bár a jelek bíztatóak, a piacok még nem tudtak megindulni. Ennek többek között az edukáció és a piaci sztenderdként elfogadott, egységes mérés hiánya is az oka. A kutatás szerint akkor költetnének online videóra lelkesebben a hirdetők, ha az megfelelően targetálható lenne, s transzparens számok, egységes platformok és mutatók, más médiatípusokkal összevethető számok állnának rendelkezésre. A kihívások mellett pozitívum, hogy a válaszadók szívesen élnének az online videóban rejlő kreatív lehetőségekkel, s kevésbé hisznek a tévészpotok sima adaptálásában.

Miközben a majd száz megkérdezett döntéshozó 63 százaléka úgy tervezi, hogy növeli online reklámköltését, nem lesz könnyű új pénzeket elhódítani. A nemzetközi trendek ugyanis azt mutatják, hogy többnyire a tévés költésekből csoportosítanak át pénzt az online videóra, itthon viszont a piaci szereplők inkább a netes költések átcsoportosítása révén költenének többet a videóhirdetésekre. Ez alapján nem kell aggódnia a tévének az új hirdetési formák terjedése miatt, akkor sem, ha a kutatásból az jött ki, hogy 68% szerint az online videóreklámok jobb interakciót jelentenek, mint a tévészpotok.

Hogy mely médiatípusoktól, vagy az online piacon belül mely reklámeszközöktől hozhat el pénzt rövid- vagy középtávon az online videó, egyelőre nehéz megmondani. Ilyen típusú jóslásra sem Vocskó György, sem a poraiból feltámadt, éppen tegnap ülésező IAB Video Munkacsoportot vezető Bányai Zsolt, a Videa felelős szerkesztője nem vállalkozott. Utóbbi szakember elmondta: 2012-ben egyfelől az ügynökségi oldal és az ügyfelek edukálása, illetve a piaci sztenderdizáció jelentik a prioritást. Első körben a munkacsoport azt próbálja elérni, hogy a médiatulajok egységesítsék az általuk kínált online videós reklámozási formák elnevezését. Mint kiemelte: ez látszólag apróság, valójában már ebben az első lépésben katyvasz keletkezik, ami nehezíti a költések ide áramlását.