2012. július 03.

10 kérdés Szammer Istvánhoz

A Médiapiac legutóbbi számában a Matesz elnöke, a Lapcom ügyvezető igazgatója válaszolt tíz kérdésünkre.

A Médiapiac legutóbbi számában a Matesz elnöke, a Lapcom ügyvezető igazgatója kommentálta az elmúlt hetek hazai és külföldi történéseit.

1 A Matesz májusban sajtótájékoztatón jelentette be új szolgáltatásait és fejlesztéseit. Mit emelnél ki a szervezet célkitűzései közül?

Az egyik legfontosabb tennivalónk az volt, hogy rendezzük a viszonyokat a szervezeten belül. Az elmúlt években bekövetkezett egyfajta irányvesztés. Világossá kellett tennünk: a Matesz auditszervezet, amelynek az a legfontosabb feladata, hogy a lapértékesítéssel kapcsolatos adatokat a lehető leggyorsabban és legpontosabban juttassa el a piaci szereplőkhöz. Minőségi garanciát kell jelentenie a lapértékesítésben, a mai kor legfejlettebb eszközeit felhasználva.

2 Matesz-elnökként a sajtópiac átláthatóságáért dolgozol, Lapcom-ügyvezetőként ugyanakkor az utóbbi években szinte kizárólag digitális akvizíciókat hajtottál végre. Hiszel még a nyomtatott sajtó jövőjében?

A nyomtatott sajtó hosszú távon is működni fog, a magyar lappiac pedig az egyik legfejlettebb a régióban. A lappiac nagysága, változása azonban igen nagy mértékben függ a vásárlóerő alakulásától. A piac jelenlegi helyzetét, a fogyasztás évek óta tartó csökkenését ismerjük. Azt is látjuk ugyanakkor, hogy bizonyos területeken, mint például az apróhirdetésben, a listing típusú szolgáltatásoknál az internet szinte teljes mértékben átvette a szerepet a nyomtatott kiadványoktól. A kétféle tevékenység között nem látok ellentmondást. A lapkiadás továbbra is hosszú távú stabilitást, biztos árbevételt jelent a Lapcom számára. Jó terméket kell csinálni.

3 Jövőre eltűnik az eva, amely a médiacégeknél sok külsős munkatárs adózási formája. Mi lesz velük, több fizetést kapnak, vagy kevesebb pénzből fognak élni?

A piac változása magával hozta az értékesítés átalakulását is. Mi már leépítettük az egykori számlás, vállalkozói rendszert. Az ügyfelek megszerzéséért ma már sokkal többet kell dolgozni, mint korábban, és a bejelentett, fizetést kapó munkatársak hatékonyabbak, mint előzőleg a vállalkozóként dolgozó ügynökök. Jobban képezhetőek, motiválhatóak, több segítséget tudunk adni a munkájukhoz.

Ami a más területeken tevékenykedők adózását illeti, ott szerintem nem az eva megszűnése vezet vissza sokakat a szürkegazdaságból a feketemunka világába. Ezt a hatást már a 27 százalékos áfa megtette: mind a kisvállalkozók, mind a megrendelő magánszemélyek motiváltabbak a számla nélküli megoldásokra.

4 Új köztársasági elnökünk, Áder János a jelek szerint nem akar mindenáron a törvényhozás motorja lenni: mindjárt visszaküldött a parlamentnek egy törvényt, történetesen a sokszor módosított médiatörvényt. Médiacég vezetőjeként hogyan látod, a médiatörvény eléri végre a piaci szereplők számára is elfogadható állapotot, vagy még mindig akad rajta csiszolnivaló?

Ezeket a szabályokat maga az élet csiszolja. Az biztos, hogy a jelenlegi állapot előrelépést jelent az előzőhöz képest. A sajtóra vonatkozó szabályozás rengeteg vitát gerjesztett az utóbbi két évben, különösen a büntethetőség, a kilátásba helyezett büntetési tételek, valamint a forrásvédelem szabályozása miatt. Egy dolgot nagyon előnyösnek tartok, a társszabályozás intézményét, ami az iparág húszéves adóssága volt. De hogy mennyire jól működik a törvény, az majd a választási időszak felfokozott hangulatában derül ki. Kinek mihez van joga, a hatóság ki vagy mi ellen lép fel – az lesz a törvény igazi próbája.

5 Az utóbbi hetek egyik divatszava az oligarcha volt. Mindenféle nagyvállalkozók neve került elő a közbeszédben, egyebek között megtudtuk, hogy tavaly a gazdaságok felső 10 százalékához került az agrártámogatások 76 százaléka, azaz milliárdosokat támogatunk százmilliókkal, milliárdokkal. De vannak érdekes esetek az agráriumon kívül is, egyes nagyvállalkozók szinte minden közbeszerzést megnyernek, amelyen elindulnak. Te hogyan látod, vannak nálunk oligarchák?

Úgy látszik, a csehek kuponos privatizációja jobban sikerült, mint a magyar. Viszonylag gyorsan kialakult egy olyan típusú tőkés társadalom, amelyben a helyi vállalkozók sikeresen forgatják vissza a pénzüket a cseh gazdaságba. Nálunk a javak magánosítása kevésbé világos módon ment végbe, és láthatóan az újraelosztás folyamata nem akar véget érni. Miközben az elosztható javak mennyisége egyre csökken. Hogy ebben a rendszerben vannak-e oligarchák, annak eldöntését én a politikusokra hagynám.

6 Egyre szélesebb körben terjed hazánkban az a szokás, hogy egyes emberek a nekik nem tetsző személyiségek szobrát festékkel öntik le: Károlyi Mihálytól Horthy Miklóson át Wass Albertig számos személyiség emlékművét érte ilyen inzultus. A Kádár János Baráti Kör most frappáns újítással állt elő: mobil mellszobrot készíttetett az egykori első titkárnak, amelyet a Fiumei úti sírkertben felavattak, megkoszorúztak, majd az ünnepség után szépen hazavittek. Vajon ez lenne a jövő útja, mindeni szerezzen be magának mobil szobrot, aztán szépen hordja magával a zsákjában, vagy tárolja a spájzban?

Megfontolandó megoldás, így mindenki gondoskodhat neki tetsző íróról, politikusról vagy kerti törpéről. Látjuk, egész történelmünk tele van konfliktusokkal, ezek után nem várhatjuk, hogy a közelmúlt főszereplői ne gerjesszenek óriási indulatokat. Kádár és Horthy azt elmúlt száz év legismertebb és legnépszerűbb politikusai közé tartoznak, miközben mindketten rendkívül elutasított személyek a másik tábor szimpatizánsai körében. Ezt a feszültséget a mai húsz-harminc évesek fogják megszüntetni. A fiatalok számára mindkettő olyan politikus, aki már nagyon régen meghalt, és a tevékenységükhöz nem fognak olyan érzelmi töltéssel viszonyulni, mint azok, akik éltek a korábbi korszakok névadóinak uralma alatt.

7 Nem csökken az euróválsággal kapcsolatos félelmek intenzitása. Mire ez a lap megjelenik, már ismerni fogjuk a görög választások eredményét, aminek valószínűleg hatása lesz a spanyol és a portugál helyzetre is. Az írek viszont sokak meglepetésére fegyelmezetten megszavazták a takarékossági programot. Soros György szerint az európai vezetőknek három hónapjuk van az euró megmentésére. Te mire számítasz, nyáron enyhül vagy eszkalálódik a helyzet?

A minap négy volt pénzügyminisztert hallgattam egy konferencián, ők nagy ívben elkerülték az ilyen kérdéseket… Én azt gondolom, minden válságnak vége lesz egyszer. Valamilyen értelemben biztosan haladunk a megoldás felé. A német gazdaság, miközben erős, és nagyon komoly hozzáadott értéket állít elő, képes volt a gyártási költségeket egyes tevékenységek kihelyezésével leszorítani. Ennek köszönhetően jobban vészeli át a válságot, mint a dél-európai országok. Épp a minap jelentették be, hogy Merkel kancellár is hajlandó jelentősebb intézkedésekre a gazdaság élénkítése érdekében. Európa fejlettebb részén ma már úgy ítélik meg, hogy az eddigi költségcsökkentések mellett a növekedés ösztönzése is napirendre kerülhet. A helyzet lassan javul, de a válság akár egy évtizedig is eltarthat.

Ami Soros Györgyöt illeti, az ilyen üzenetek mögött mindig látni kell a speciális befektetői szempontokat: mikor lehet az euró ellen vagy mellette spekulálni. Ha most lök egy nagyot az árfolyamon, és olcsón vásárol, akkor esetleg szeptemberben drágán tud eladni.

8 Ha oligarcháink nincsenek is, meghatározó nagyvállalkozóink vannak. Demján Sándor nemrég úgy nyilatkozott, a következő tíz évben aligha fog javulni a magyar életszínvonal. Ha ez valóban így lesz, kibírja-e a stagnálást Magyarország nagyobb feszültségek vagy társadalmi robbanás nélkül?

A társadalom mobilabb és dinamikusabb része már megmozdult. Tapasztalható itthon egy erős mozgás a keleti országrészből nyugatra, ami önmagában is egyfajta válasz a kérdésre, az emberek arra mennek, ahol jobb életkörülményeket és munkalehetőségeket találnak. Konfliktusok generálódnak, de a folyamat időben hosszan elnyúlik. A magyar társadalom elfogadó, türelmes. Akinek nem romlik a helyzete, az képes várni. A leszakadó csoportok azonban komoly feszültséggócokat jelentenek. A Lions Alapítvány elnökeként úgy tapasztalom, nagyon kell figyelni a rászorulókra, mert a pályázati pénzek eltűntek, vagy nem jutnak el azokhoz, akikről gondoskodni kellene.

9 Több évig tartó huzavona után eldőlt, hogy a világklasszis átlövő, Nagy László visszatér Magyarországra és a kézilabda-válogatottba. Tudsz maradéktalanul örülni ennek?

Bármelyik honosított sportoló állhatna Nagy helyén. A mai sport rendkívül eredménycentrikus. Néha morális kérdésekre olyan válaszokat kapunk, amelyekkel nem lehet teljes mértékben egyetérteni. Az a sportoló kerül majd különös helyzetbe, aki a csapat tagjaként kiharcolta az olimpiára kijutást, de itthon fog marad, mert Nagy László utazik majd helyette. Nagynak ez alapvetően anyagi kérdés volt, a sportvezetés pedig harapófogóba került, egyfelől méltánytalanság történik egy csapattaggal, másfelől viszont a sportban eredményeket kell elérni, az edzőnek pedig az a dolga, hogy a lehető legjobb csapatot állítsa össze az olimpiára.

10 Mi volt az a történés, ami az utóbbi időben jókedvre hangolt?

A lányomnak sikerültek a vizsgái a Corvinuson. Ha a mai viszonyok között örömöket keresel, azok leginkább magántermészetű dolgok, egy vizsga, egy jó kirándulás. Az ember a családja és a barátai körében él meg jó dolgokat.