A Spiegel Online adatújságírásért felelős vezetője, Christina Elmer a News Impact Summiton osztotta meg szerkesztőségük tapasztalatait, amelyeket a digitális projektek során gyűjtöttek. Ezek valamennyi szerkesztőség számára megfontolandóak lehetnek, amely változtatáson gondolkodik.
  1. A kultúra megeszi a stratégiát reggelire. Hiába hoz döntést egy vállalat a stratégiai irányváltásról, ha a szervezet kultúrája nem változik ennek megfelelően. A felsővezetés támogatása elengedhetetlen a digitális transzformációhoz, a munkatársak körében pedig az informális hálózatok szerepe a legjelentősebb. Nyitott kommunikációt kell folytatni a célokról, ugyanakkor zárt tereket is biztosítani kell a felmerülő feladatok, problémák megbeszélésére.
  2. Az improvizáció struktúrát igényel. A káosz és a kreativitás nem elegendő a változáshoz, hivatalos döntési folyamatokat és döntési pontokat is meg kell határozni. Száz ötletből csak tíz fogja túlélni a szervezeten belül, és csupán egy lesz sikeres azon kívül is. A gyors győzelmekről le kell tehát mondani, sokkal inkább gyors szervezetre van szükség.
  3. Stratégiai megközelítésre van szükség. A spontán ötletgyártás üteme idővel lelassul. Ötvözni kell a felülről lefelé és a lentről felfelé építkező folyamatokat, és ki kell jelölni a fókuszterületeket, amelyekhez ragaszkodunk.
  4. A többfunkciós csapat hatékony. A Spiegel Online-nál 6 fő (2 szerkesztő, 1-1 tényellenőrző, értékesítő, marketinges és informatikus) dolgozik együtt részmunkaidőben a digitális területen, és ilyen felállásban hatékonyan tudják értékelni az ötleteket. Ugyanakkor küzdenek a kapacitáshiánnyal, ezért szeretnének alkalmazni egy főállású innovációs menedzsert is.
  5. Maradjunk rugalmasak! A csapat számára a lehető legnagyobb szabadságot kell kiharcolni, önálló büdzsével és erőforrásokkal. Ha közvetlenül az első számú vezetőnek tartoznak beszámolással, az biztosítja a hatékony döntéshozatalt és a gyors irányváltásokat.
  6. Erős szponzorokra van szükség. Állítsuk a projekt oldalára a vezérigazgatót vagy a főszerkesztőt. Míg korábban az informális kapcsolatokon és ismeretségeken múlott egy-egy kezdeményezés sikere, ma már sokkal fontosabb szerepet kap az átláthatóság.
  7. Legyen saját valutája az innovációnak! Ahhoz, hogy a szűkös erőforrásokat bővíteni lehessen, monetizálni kell az innováció eredményeit, valamint a kompenzációban vagy ösztönzőkkel el kell ismerni a területen végzett munkát. A Spiegelnél jól működik az a rendszer, hogy a munkaidejük 20 százalékát innovatív projektekre fordíthatják a projektben részt vevők.
  8. Külső impulzusokra is szükség van. A médiacégek hajlamosak házon belül kezelni és a végtelenségig megvitatni az ötleteket. Vonjunk be külső szereplőket, tárgyaljunk akcelerátorokkal, startupokkal, kössünk partnerségeket, végezzünk kutatásokat, indítsunk projekteket diákokkal!
  9. Összpontosítsunk a felhasználóra! Az innováció mindig konkrét felhasználói igényre adjon választ, amelynek feltárásához és értékeléséhez aktív párbeszédet kell folytatni a célcsoportunkkal. A projekt során érdemes profi módszerek, pl. a design thinking alkalmazása.
  10. Hagyjunk teret a véletlen találkozásoknak! Ha dolgozunk valamin és nyitottak maradunk, esélyt teremtünk a találkozásokra, akkor be fogunk vonzani olyan embereket vagy eseményeket, amelyek támogatnak minket a céljaink elérésében.