2011. június 22.

100 milliós büntetés a Vodafone-nak

Egy tavaly nyári emeltdíjas SMS-játék miatt kapta a mobilszolgáltató a bírságot a GVH-tól.

Egy tavaly nyári emeltdíjas SMS-játék miatt kapta a mobilszolgáltató a bírságot a GVH-tól.

100 millió forintos bírságot rótt ki a Vodafone-ra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy 2010. június 21. és augusztus 15. között futott, emeltdíjas SMS-játék miatt. A hatóság szerint a mobilszolgáltató tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben.

A tévében, neten, közterületen, szórólapokkal és sajtóban is népszerűsített játékban naponta pénzt lehetett nyerni, illetve hetente autót. A játékba egy SMS-sel lehetett beszállni, ezt követően egyre nehezebb kérdésekből álló kérdéssorokat kapott a felhasználó, ahol három válasz közül lehetett a helyeset kiválasztani, s a helyes válaszok pontokat értek. Minden játékidőszakban (heti és napi) az a játékos nyert, aki a legrövidebb idő alatt a legtöbb pontot gyűjtötte egy kérdéssorban.

A kvízkérdésektől függetlenül is küldtek azonban időről-időre olyan SMS-eket a játékosoknak, amelyek a játékra emlékeztették és a részvételre buzdították őket, illetve a nyereményekről is tájékoztatták a fogyasztókat. Ezeket az SMS-eket díjmentesen le lehetett mondani az ügyfélszolgálaton keresztül, vagy STOP szó elküldésével.

A GVH szerint mindezzel együtt megtévesztő volt a Vodafone kommunikációja: nem adott megfelelő információt a játék menetéről, költségeiről, a kérdéssorok díjköteles voltáról, az eredményekről és az esélyekről. Ráadásul az emlékeztető SMS-ek dömpingje is erőszakos volt a hatóság szerint. Ennek nyomán jött ki a 100 milliós büntetés, melyben súlyosbító tényező volt a a hosszú jogsértő időszak, a nagy elérés, illetve a Vodafone visszaeső jellege.

Címkék: gvh vodafone kampány