2012. október 05.

15 éves a [freemail]

1997. október 2-án, háromhónapnyi fejlesztés után indultak el a Soros Alapítvány berkein belül működő C3 központnál. Még [origo] sem létezett akkor.

A szolgáltatás 1997. október 2-án, háromhónapnyi fejlesztés után indult el a Soros Alapítvány berkein belül működő C3 központnál. Még [origo] sem létezett akkor.

Október 2-án ünnepelte tizenötödik születsénapját a [freemail], amelynek eddigi útját egy interaktív idővonalon is bemutatja az Origo. Az 1997-es induláskor egyébként még az ingyenes levelező szolgáltatás jelenlegi tulajdonosa, és annak zászlóshajója, az [origo] portál sem létezett.

A szolgáltatás háromhónapnyi fejlesztés után startolt el a Soros Alapítvány berkein belül működő C3 központnál. A [freemail] ekkor még egy olyan számítógépen futott, amelynek a teljesítményét egy mai olcsó okostelefon is felülmúlja. Ennek nyomán néhány hónapon belül át is kellett költözni egy komolyabb erőforrásokat kínáló szerverre - derül ki az Origo visszatekintéséből.

A [freemail]-en az elmúlt években mintegy huszonnégymillió postafiókot hoztak létre, ezek jelentős része ugyanakkor ma már nem él. Az indulás első évében regisztrált felhasználók közül ugyanakkor közel nyolc és félezer freemailes címet jelenleg is használnak tulajdonosaik.

Az indulás évében a szolgáltatásnak huszonegyezer felhasználója volt, egy évvel később nyolcvanezerre bővült a freemailesek tábora, 1999-re pedig meghaladta a kétszázezret. A félmilliós postafiókszámot a szájt 2001-ben érte el, az egymilliósat pedig a következő év nyarán. 2007- óta folyamatosan három és négymillió között változik a postafiókok száma.

Az első években minden felhasználó számára csupán két megabájtos postafiók állt rendelkezésre, bár ezt ideiglenesen további három megabájttal túl lehetett lépni egy-egy hétig. Az elküldhető levélméret az indulás környékén mindössze 50 kilobájt volt, ez gyakorlatilag néhány oldalnyi szövegnek felel meg. A két megabájtos tárhelyet a felhasználók igényei nyomán végül öt megabájtosra növelték, 2005-ben 25 megabájtosra, két évvel később pedig egy gigabájtosra bővültek a postafiókok. Mostanra tíz gigabájt adatot tárolhatnak a freemailesek.

2000-ben a [freemail] volt egyik első hazai honlap, amelyet wapon is el lehetett érni. Ugyanebben az évben már olyan sok kéretlen reklámot kaptak a felhasználók, hogy az üzemeltetőknek központi spamszűrést kellett bevezetniük, ez már több szerverből álló gépparkot igényelt.

Jelenlegi összesen százhúsz darab számítógép szolgálja ki a [freemail] levelezőrendszerét, tehát több tucat dedikált komputer végzi a levelek továbbítását, az üzenetek tárolását, a honlap megjelenítését és hasonló célfeladatokat is. A levelek és óriásfájlok tárolására 378 terabájtnyi háttértár áll rendelkezésre.

Az Origo közléséből az is kiderül, hogy a [freemail] kezelőfelülete hamarosan megújul, az egyre burjánzó mobilkütyükre optimalizálják.

Címkék: origo freemail email