2012. június 13.

150 milliós büntetés mobilcégeknek

A Vodafone és a Magyar Telekom a mobilinternet gyorsaságát érintő állításai miatt kapott bírságot a GVH-tól.

A Vodafone és a Magyar Telekom a mobilinternet gyorsaságát érintő állításai miatt kapott bírságot a GVH-tól.

Komoly bírságot osztott ki a GVH a Magyar Telekomnak és a Vodafone Magyarországnak. Előbbi 100, utóbbi 50 milliós bírságot kapott, mert jogsértő összehasoníltó reklámokkal népszerűsítették mobilnet-hálózatuk gyorsaságát.

A Vodafone 2010. december 1. és 2011. június 4. között hirdetéseiben saját mobil adathálózatára vonatkozóan kiemelt üzenetként fogalmazta meg, hogy az a "leggyorsabb" és a "legjobb mobil adathálózat". A kampányokban megjelent reklámszövegek a GVH szerint a fogyasztókban azt a benyomást kelthették, hogy a Vodafone (adat)hálózatában érhető el a legnagyobb le- és feltöltési, illetve webböngészési sebesség. A Vodafone saját felmérésének eredményeire alapozva emelte ki a hálózati szolgáltatások kedvező tulajdonságait, azonban a vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a mérések nem reprezentálták a mobilinternet szolgáltatás szempontjából lefedettnek tekinthető teljes területet - indokolta a büntetést a hatóság.

A Magyar Telekom 2011. február 24. és 2011. március 31. közötti kampányában "a leggyorsabb mobil adathálózat" és a "leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat" üzeneteket emelte ki. A GVH szerint ezzel azt közvetítette a fogyasztók felé, hogy ha a Magyar Telekom hálózatát használják, akkor mindig, minden esetben a leggyorsabb szolgáltatást vehetik igénybe. Az állítások alapjául szolgáló mérések azonban csak a letöltésre és a feltöltésre vonatkoztak, nem vizsgálták a webböngészési sebességet, illetve a sikeresség arányát a le- és feltöltések és a webböngészés körében. A hivatal szerint így a hálózat sebességére általában utaló reklámállítás nem támasztható alá a mérés eredményeivel.

 

A GVH közlése szerint "a bírságösszegek közötti különbségét elsősorban a reklámokra fordított kiadások eltérő mértéke indokolta."