2014. augusztus 14.

19 milliárd dollár felett a mobilreklám-költés

A piac közel megduplázódott 2012-höz képest, a mobil display lassan felzárkózik a kereséshez, az üzenetküldés inkább a fejlődő piacokon tartja magát.

A piac közel megduplázódott 2012-höz képest, a mobil display lassan felzárkózik a kereséshez, míg az üzenetküldés inkább a fejlődő piacokon tartja magát.

Az IAB Europe, az amerikai IAB Mobilmarketing Kiválósági Központja és az IHS Technology nyilvánosságra hozták a 2013-as mobilreklám-költési adatokat. A teljes költés 14,6 milliárd euró (19,3 Mrd dollár), ami jelentős, 92%-os növekedést jelent 2012-höz képest. (Az akkori érték 7,6 Mrd EUR/10,1 MRD USD volt). A közzétevők értékelése szerint az eredmény azt jelzi, hogy mára a mobil a marketingesek eszköztárának alapvető elemévé vált.

A legnagyobb növekedést a mobil display (123,4%) és a mobil keresőhirdetés (92,1%) mutatta, mely mögött az okostelefonok, valamint a megfizethető árú adatcsomagok terjedése áll. Az üzenetküldés csupán 19,4%-os bővülését a szolgáltatói megoldásoktól (SMS, MMS) az alternatív platformok felé megfigyelhető elmozdulás is magyarázza – ugyanakkor Ázsiában sikeres innovációkra is láthatunk példákat ezen a téren, annak bizonyítékaként, hogy a mobilpiaci játékosoknak a változás élén kell járniuk.

Továbbra is a keresés a legjelentősebb szegmens, 4,9%-os részesedéssel, melyhez felzárkózóban van a display (41,5%), míg az üzenetküldés részaránya 9,6%. A bevételek regionális megoszlását a következőképpen alakult (zárójelben a növekedés mértéke):

  • Észak-Amerika: 41,9% (122%)
  • Ázsiai-Csendes-óceáni térség: 38,9% (69%)
  • Európa: 17,3% (90%)
  • Közel-Kelet és Afrika: 1,2% (45%)
  • Latin-Amerika: 0,7% (215%)

Townsend Feehan, az IAB Europe vezérigazgatója kihangsúlyozta: „Ma már a vállalkozás méretétől függetlenül elérhetőek mobilon a fogyasztók, és ebből a kiadók is hasznot húzhatnának. Ehhez viszont a legtöbb kiadónak ki kellene dolgoznia a mobilhirdetési stratégiáját, és szert kellene tennie a megfelelő mobilos ismeretekre is, mivel a növekedést elsősorban az appon belüli és a natív hirdetési megoldások vezetik. Mindeközben nagyszámú értő közönségre is szükség lenne az eredményes kampányok érdekében, amely még nem áll minden piacon rendelkezésre.”

Anna Bager, az IAB Mobilmarketing Kiválósági Központjának ügyvezető alelnöke a mobilnak a médiamixen belüli egyre növekvő szerepe kapcsán arról beszélt, hogy a – nem kis részben a programozott vásárlásnak köszönhetően - könnyebben tervezhető, megalkotható, megvásárolható és mérhető kampányok hajtják a mobildisplay-piac fellendülését.

Daniel Knapp, az IHS reklámkutatási igazgatója, a jelentés egyik szerzője kiemelte, hogy a növekedést a mobilhirdetési ökoszisztéma több frontján megfigyelhető folyamatok segítették. A marketingtechnológia fejlődése pontosabb célzást és mérést tesz lehetővé, a piaci konszolidáció pedig egyszerűsíti a nagyobb tömegek elérését. A technológiai szempontból legfejlettebb, valamint a kevesebb nagy játékost felvonultató piacok növekedése átlagon felüli volt. Az okostelefonok terjedésével egyre fontosabbá válnak a display-formátumok, míg a feltörekvő piacokon továbbra is jelentős marad az üzenetküldés. A hirdetők pedig egyre inkább önálló médiumként tekintenek a mobilra, és elszakadnak a desktop-központú marketinggondolkodástól, felfedezve a mobilban rejlő új kreatív, taktikai és stratégiai lehetőségeket.

Rádiós pályázatok

20 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.