2014. január 14.

2,6 perc késleltetés

Tovább növekedett az általános szórakoztató csatornák közönségaránya - derül ki a Nielsen Közönségmérés 2013 harmadik negyedévére vonatkozó adataiból.

Tovább növekedett az általános szórakoztató csatornák közönségaránya - derül ki a Nielsen Közönségmérés 2013 harmadik negyedévére vonatkozó adataiból. A késleltetett tartalomfogyasztás aránya egyelőre 1 százalék körül alakul.

2013 negyedik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 57 percet töltött a tévékészülékek előtt, pontosan ugyanannyit, mint az előző év ugyanezen időszakában - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. A gyerekek tévénézéssel töltött ideje 3 óra 14 percről 3 óra 30 percre nőtt, a 18-49 éves korcsoporté pedig 3 óra 30 perc volt, egy perc híján ugyanannyi, mint az előző évben. Az 50 évesek és idősebbek ugyanakkor 5 perccel kevesebb időt töltöttek a televízió előtt, mint egy évvel korábban: átlagosan 6 óra 24 percet.

A vizsgált negyedévében az országos kereskedelmi csatornák együttes közönségaránya a teljes népesség körében 28.8% volt, 5.9 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Az általános szórakoztató csatornák részesedése 17,6%, a közszolgálati csatornáké pedig 15,5% volt. Ez mindkét típus esetében 2,1 százalékpontos növekedést jelent 2012 ugyanezen időszakához viszonyítva. Ennél kisebb mértékben, 0,9 százalékponttal emelkedett a filmcsatornák részesedése a nézett időből. A filmcsatornák közönségaránya így 9,1%, a gyerekcsatornáké 5%, a hírcsatornáké 4%, az ismeretterjesztő csatornáké 4,7%, a sportcsatornáké 2,6%, a zenecsatornáké 2,8%, az életmódcsatornáké pedig 2,1% volt 2013 negyedik negyedévében.

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedés arányai az egyes műsortípusok esetében eltérőek. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 11,3%-os volt, míg a műsorfogyasztásnak 17,3%-át tette ki ez a műsortípus. A műsorfogyasztás aránya magasabb volt a sugárzás arányánál ezen kívül a nem zenei szórakoztató, a hír, aktuálpolitika, gazdaság, sport, valamint az információs műsortípusok esetében is. Ellenkező irányú az eltérés a zenével, művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos, valamint a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó egyéb műsortípus esetében.

A teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 0,9%-át, azaz átlagosan 2,6 percet fordított késleltetett tartalom fogyasztására 2013 negyedik negyedévében. A 4-17 éves korosztály tévézésre fordított idejének ennél nagyobb részét, 1,2%-át tette ki az időben eltolt tartalom fogyasztása, ez abszolút értékben szintén 2,6 percet tesz ki. A 18-49 évesek 3,1 percet, a teljes tévézéssel töltött idejük 1,3%át, az 50 év felettiek pedig 2 percet, a tévézéssel töltött idejüknek mindössze 0,5%-át fordították felvett tartalom visszanézésére.

A napi fogyasztási cikkek termékosztályainak negyedik negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján felállított rangsorát az élelmiszer-kereskedelem vezeti. A második helyen a hipermarket, a harmadikon pedig az egyéb kereskedelem kategóriájába tartozó termékek televíziós hirdetései állnak. Ezt követően megjelennek a toplistában az ünnepi időszak jellegzetes termékosztályai, a szeletes csokoládé, bonbon, kávé, parfüm, kölni és a cukorka is – áll a Nielsen Közönségmérés jelentésében.

 

Grafikonok és további számadatok alább, a kapcsolt dokumentumban.

Kapcsolódó dokumentumok