2012. augusztus 01.

200 milliót költ a YouTube-ra a Google

Idén 100 új csatornát indítottak a videómegoszton, és eddig 150 millió dollárt költöttek a tartalmi fejlesztésre. Most jön a folytatás.

Idén 100 új csatornát indítottak a videómegoszton, és eddig 150 millió dollárt költöttek a tartalmi fejlesztésre. Most jön a folytatás.

További 200 millió dollárt költhet a Google a YouTube tartalmi fejlesztésére - írja a Wall Street Journal. A netes óriás az elmúlt nyolc hónapban már 150 milliót költött a videómegosztóra, melynek nyomán az idei évben majdnem 100 új csatorna indult el a felületen.

Mindez azt jelzi, hogy a YouTube szabadulna attól a képtől, hogy kizárólag a felhasználók által generált videók tárháza. A munka a jelek szerint megérte: a WSJ - YouTube által meg nem erősített - értesülése szerint a hirdetők mintegy 150 millió dollárért reklámoztak a videómegosztón 2012-ben.

Miközben a jelek pozitívak, azt a Google videómegosztója is beismeri, hogy még van mit tenni. A professzionális tartalmak, s az ezeket kínáló csatornák még mindig keresik a helyüket a kínálatban, és a felhasználók sem mindig kattannak úgy rá a videókra, mint várják.

Az elmúlt időszak kísérletezéseiből kiderült, hogy a "beszélő fejek" típusú tartalmaknak nem sok esélye van, legalábbis ha szórakoztató tartalmat kínálna a csatorna. A zene sem biztos siker: csak a populárisabb műfajok működőképesek.

 

 

A csatornaindítási láz egyelőre az amerikai piacon tombol, de a WSJ szerint jövőre a jelentősebb európai piacokon is nagyszámú professzionális videócsatorna indulhat aYouTube-on. Ezek - a szintén meg nem erősített hírek szerint - elsősorban a brit és francia felhasználókat céloznák meg.