2012. január 20.

2011 legnépszerűbb Facebook oldalai

A vírusszerűen terjedő oldalak alaposan átalakították 2011-ben a rajongószám szerinti magyar Facebook toplistát – derül ki egy friss elemzésből.

A vírusszerűen terjedő oldalak alaposan átalakították 2011-ben a rajongószám szerinti magyar Facebook toplistát – derül ki egy, a tavalyi éves tendenciákat összefoglaló friss elemzésből.

A Front Page Communications által üzemeltetett Fészbuker.hu éves tendenciákat összefoglaló elemzéséből az derül ki, hogy a 2011-ben már több mint hárommillió magyar felhasználóval rendelkező Facebookot rengetegen próbálták meghódítani: komoly reklámbüdzsével rendelkező nagy márkák, túlélésüket a közösségi média költséghatékonyságában látó kisebb-nagyobb vállalkozások, támogatókra vágyó politikai és civil szervezetek, valamint „rajongókat” kereső ötlet- és időmilliomosok. Nemcsak a sikerre éhezők rohama teremtett az aranylázhoz hasonló körülményeket a közösségi oldalon, hanem az is, hogy külső ellenőrzés hiányában a hódítók egy része a promóciókra és hirdetésekre vonatkozó szabályokat igyekezett a saját érdekeinek megfelelően alkalmazni. Ebben a változó közegben a legfőbb érték továbbra is a rajongószám, de az üzleti felhasználók többsége már felismerte, hogy a felépült tábor aktivitásának mértéke és minősége is legalább ennyire fontos.

A magyar Facebook oldalak 2011-es teljesítményének értékelésekor több szempontot is figyelembe vettek: az abszolút rajongószámban mutatott erősödés mellett növekedési arány és aktivitás alapján is rangsorolták az oldalakat. Az eredmények és a legjobbnak ítélt márkák februárban kerülnek nyilvánosságra, amikor a Fészbuker.hu több kategóriában díjazza az év Facebook oldalait. A nyertesek azon márkaoldalak közül kerülhetnek ki, amelyek már a tavalyi év első napján is működtek, tehát egész éves teljesítményükkel bizonyították, hogy érdemesek az elismerésre. A 2011-es adatok alapján többek között díjat kap „Az év Facebook brandje”, „Az év legtöbb rajongót gyűjtő Facebook oldala” és „Az év legdinamikusabban fejlődő Facebook oldala”.

A kisebbek bátrabban kockáztatnak

Kizárólag a rajongószám alapján megközelítve 2011 nyertesei azok az oldalak voltak, amelyek az év elején még nem is léteztek, de év végére már a legnagyobb magyar Facebook oldalak közé tartoztak. Ezek az oldalak elsősorban annak köszönhetik sikerüket, hogy népszerű kérdéseket felvető alkalmazásaik, okleveles kvízjátékaik a felhasználók üzenőfalára kép formájában posztolják válaszaikat – így biztosítják a vírusszerű terjedést. „Egy kisebb, ismeretlen márka inkább vállal kockázatot és próbálkozik olyan megoldásokkal, amelyeknek elképesztően sikeres piacszerző hatása lehet. Mivel azonban ezek komoly imázskárral is járhatnak, a nagy brandek többsége 2011-ben megmaradt a jól bevált, igaz lassabb közösségépítési módszerek mellett. Csak nagyon kevesen jártak az arany középúton és kezdték el integrálni a saját gyakorlatukba az új tapasztalatokat.” – mondta el a trendeket elemezve Bradács András, a Front Page Communications vezető tanácsadója.

A Fészbuker.hu adatai alapján az időközben mémmé alakult „Mi az indián neved?” kérdést feltevő Extreme Silver ékszer webáruház bizonyult a leghatékonyabbnak: néhány hét alatt sikerült a legnagyobb magyar oldallá válnia, az év végén már 907 ezer rajongóval rendelkezett. Az Extreme Silvert a fun7 követte több mint félmillió rajongóval, a 3. helyen pedig az utazom.com szerepelt, amely egyébként az elsők között használta a csodafegyvert, arról érdeklődve, hogy „milyen szakács vagy?”. Az új módszer hatékonyságára jellemző, hogy amíg 2011 első felében néhány tízezer új rajongó összegyűjtése többnyire elegendő volt a havi összesített lista dobogós helyéhez is, addig az év végén nem volt ritka, hogy ennyi rajongót naponta gyűjtöttek a vírusosan terjedő oldalak.

A magyar Facebook oldalak összesített sorrendje a rajongógyűjtés új, vírusos módszerének hatására alaposan átalakult az év második felére. Éves összesítésben a Túró Rudi vezette leghosszabb ideig a listát, majd novemberben megelőzte az I ♥ ALVÁS, év végére pedig az Extreme Silver és a fun7 is elé került.

Csökkenő érdeklődés a tévés oldalak iránt

Fontos változás volt 2011-ben, hogy a legnagyobb kereskedelmi televízió tehetségkutató és valóságshow műsorai lényegesen kisebb közösségi médiahatást generáltak, mint egy évvel korábban. Ez részben annak köszönhető, hogy nem sikerült megismételni a korábbi nézettségi adatokat és a körülöttük lévő felhajtást, valamint kevesebb energia irányulhatott a közösségépítésre. Az adatokra jellemző, hogy amíg 2010-ben az X-Faktor és a Való Világ sztárjai az összesített növekedési listák élvonalában szerepeltek, addig 2011-ben ez inkább kivétel volt, mint szabály. Kocsis Tibor, az X-Faktor 2011-es győztese például december végére éppen elérte a 20 ezer rajongót, miközben a korábbi győztes, Vastag Csaba egy évvel korábban ilyenkor már 70 ezernél járt, nem is beszélve Király L. Norbi 150 ezret is meghaladó rajongótáboráról.

Lájkvadászok

Szintén a tavalyi év fontos tapasztalatai közé tartozik, hogy sok rajongóbázis értékét megkérdőjelezte a nyereményvadászok tevékenysége. A felhasználók egy része ugyanis éppúgy aranylázban égett, mint a márkák, és az értékes nyeremények megszerzéséért külön „lájkcserélő csoportok” szerveződtek. Ezek a felhasználók nemcsak, hogy nem lettek elkötelezett rajongók, de sokszor a tisztességes játékosok kedvét is elvették a részvételtől. „2012-ben a hatékonyság kérdése még kiemeltebb szerepet kap majd egy-egy márka Facebook jelenlétének értékelésekor. Ahogy lecseng a lájkvadászat kora, úgy válik egyre fontosabbá a puszta jelenlét értéke és a területfoglalás csábítása mellett a Facebook oldal folyamatos fenntartására fordított erőforrások megtérülésének kérdése is.” – mondta el Bradács András.

Facebook Növekedési toplista 2011 –  a legtöbb új rajongót szerzett oldalak

Helyezés Oldal neve Új rajongók
1. Extreme Silver 907 ezer
2. fun7 513 ezer
3. utazom.com 391 ezer
4. ♥ Szeretem az anyukámat! ♥ 387 ezer
5. Állatbolondok társasága 361 ezer
6. ablak - zsiráf 359 ezer
7. I ♥ ALVÁS 347 ezer
8. I ♥ Csokoládé 347 ezer
9. Nézd meg azt a lányt aki bevett egy Mentost és ivott rá Colát 341 ezer
10. BandWars.org 339 ezer


Facebook Összesített toplista 2011 – a legtöbb rajongóval rendelkező oldalak

Helyezés Oldal neve Rajongószám

(2011. december 31.)

1. Extreme Silver 907 ezer
2. I ♥ ALVÁS 591 ezer
3. fun7 512 ezer
4. Túró Rudi 500 ezer
5. Mekizni jó! 487 ezer
6. ♥ Szeretem az anyukámat! ♥ 470 ezer
7. I ♥ Magyarország 418 ezer
8. I ♥ NYÁR 406 ezer
9. Showder Klub 397 ezer
10. utazom.com 391 ezer


Az adatokat a Fészbuker.hu adatbázisa a Facebook Application Interface (Facebook API) és a Facebook hirdetéskezelőtől szerezte be, és az új rajongószám szerinti éves összesítés során minden magyar vonatkozású, az adatbázisban regisztrált oldalt figyelembe vett, amely év végére (2011. december 31.) rendelkezett legalább 3 ezer rajongóval. A vizsgált oldalak között nem szerepelnek a Wikipedia alapján létrehozott oldalak, valamint az alkalmazások oldalai.

Címkék: facebook

Közel 3 milliós bírságot kapott a TV2

2019. július 19.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelen korhatár-besorolás miatt 2,8 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 Bezár a bazár! című vetélkedőjének egyik adása miatt - írja az MTI.