2015. május 22.

30,7 milliárd euró az online reklámköltés Európában

Az éves növekedés 11,6 százalékos.

Az IAB Europe 27 európai ország adatszolgáltatása alapján állította össze a 2014. évi online reklámköltéseket ismertető riportját, melyet az Interacton mutattak be.

Az online reklámköltés immár öt egymást követő évben kétszámjegyű növekedést produkált, és jelentős szerepe volt abban, hogy a teljes reklámköltés változása is pozitív egyenleget mutasson Európában. A közép- és kelet-európai régióban tavaly az online költés 13,8 százalékkal növekedett, míg az egyéb szektorokban összesen 9,5 százalékkal csökkent, az egyenleg így -5 százalék. Magyarország 19,5 százalékos pozitívummal az ötödik helyet foglalja el a felmérésben részt vevő országok között, míg Lengyel-és Csehországban egyszámjegyű a növekedés üteme.

A 30,7 milliárd eurós online költés immár jelentősen megközelítette a televíziós piac 33,5 milliárdos reklámbevételeit. A növekedés fő forrásai a közösségi média, az online videó, a programozott vásárlás, az adatok értőbb felhasználása (úgy a keresleti, mint a kínálati oldalon), a mobilnet további terjedése, valamint a mobil- és videómérési kezdeményezések beindulása voltak. Az akadályok között a láthatóság és a csalások, a mobil kannibalizációja az asztali gépek kárára, a CPM/CPC inflálódása, a korlátozott videó-inventory, az attribúció és a még fennálló mérési hiányosságok szerepelnek.

A részletes jelentést a csatolt dokumentum tartalmazza.

Kapcsolódó dokumentumok