2012. június 12.

3D csatornát indít a közmédia

A kísérleti projekt az Antenna Hungáriával és a Samsunggal együttműködésben valósul meg. Az olimpia után döntenek a folytatásról.

A kísérleti projekt az Antenna Hungáriával és a Samsunggal együttműködésben valósul meg. Az olimpia után döntenek a folytatásról.

m3D néven indít 3D csatornát az MTVA június 25-ével. Ennek nyomán a MinDigTV platform budapesti előfizetői díjmentesen nézhetik 3D-ben a Labdarúgó Európa Bajnokság július 1-jei döntőjét - amennyiben van erre alkalmas tévéjük. Az Antenna Hungária egyébként már korábbi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy lesznek a közmédiával 3D-s tesztek a nyáron, ennek a részletei derültek ki a mostani eseményen.

A mostani 50 napos kísérleti projekt az olimpia végéig, azaz augusztus 13-ig tart, és bár a sport lesz a központi elem, a 3D adáshoz kapcsolódóan filmeket is vásárolt a közmédia - jelentette be Rákay Philip, az MTV programigazgatója és Szabó László Zsolt, az MTVA vezárigazgató-helyettese.

Hogy pontosan mi lesz a műsorrend, még nem tudni, mert elmondásuk szerint a hosszas engedélyeztetési eljárás után néhány héttel ezelőtt kaptak zöldutat a hatóságtól, és a filmvásárlások is nemrég zajlottak le. A csatornán a sport mellett koncerteket, ismeretterjesztő- és természetfilmeket lehet látni, ezek egy részét most szinkronizálják még.

A fő attrakció az Olimpia lesz, ezt a közlés szerint már nem kizárólag az Antenna Hungária DVB-T platformján lehet országosan nézni megfelelő készülékkel és szemüveggel, hanem az MTVA tárgyal kábelszolgáltatókkal is. Utóbbiak július 2-tól kínálhatják az m3D-t.

A Londoni Olimpiát egyébként mindössze tizenkét ország adja 3D-ben: Magyarország mellett az Egyesült Államok, Kína, Hong Kong, Japán, Ausztrália, Korea, Brazília, Anglia, Franciaország, Olaszország, és az Arab Emirátusok.

A sajtótájékoztatón elhangzott: itthon a gyártói adatok alapján becsülve 150 ezer kifejezetten 3D-s televízió lehet, ami a majd 4 millió tévés háztartáshoz képest kicsiny szám, de - amennyiben a technológia és a tartalomkínálat fejlődik, a fogyasztói élmény pedig kényelmesebbé válik - a piac nagyot fejlődhet néhány év alatt. Itthon egyébként, ahogyan globálisan is, a tesztben résztvevő Samsung a piacvezető gyártó az okostévé piacon. A márkatulajdonos olyan szempontból is érintett a témában, hogy évek óta támogatja a MOB-ot.

Szabó László Zsolt elmondta: a tesztsugárzást követően együttesen döntenek a partnerekkel, hogy lesz-e folytatás. Ha technológiailag, üzletileg reálisnak tűnik a dolog, akkor jöhet az engedélyeztetés az NMHH-nál. Amennyiben nem folytatják, a most megvett filmek akkor is használhatóak lesznek, mert azok zömére a 2D-s HD jogokat is megvették.

A 3D adásokat nem kizárólag a tévé képernyőjén követhetik a nézők, hanem a moziban is nézhetik speciális szemüveggel az olimpiai eseményeket azok, akiknek nincsen alkalmas tévékészülékük. Mindt Buda Andrea, a Cinema City marketingvezetője elmondta: jelenleg az Arena Plazában, Debrecenben és Győrben lesz biztosan mozis 3D közvetítés, de további helyszínekről is tárgyalnak még.

Ismét cégfelvásárlásra készül az Est Media

12 órája

Indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett az Est Media Nyrt. a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. többségi üzletrészére.