2012. június 12.

3D csatornát indít a közmédia

A kísérleti projekt az Antenna Hungáriával és a Samsunggal együttműködésben valósul meg. Az olimpia után döntenek a folytatásról.

A kísérleti projekt az Antenna Hungáriával és a Samsunggal együttműködésben valósul meg. Az olimpia után döntenek a folytatásról.

m3D néven indít 3D csatornát az MTVA június 25-ével. Ennek nyomán a MinDigTV platform budapesti előfizetői díjmentesen nézhetik 3D-ben a Labdarúgó Európa Bajnokság július 1-jei döntőjét - amennyiben van erre alkalmas tévéjük. Az Antenna Hungária egyébként már korábbi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy lesznek a közmédiával 3D-s tesztek a nyáron, ennek a részletei derültek ki a mostani eseményen.

A mostani 50 napos kísérleti projekt az olimpia végéig, azaz augusztus 13-ig tart, és bár a sport lesz a központi elem, a 3D adáshoz kapcsolódóan filmeket is vásárolt a közmédia - jelentette be Rákay Philip, az MTV programigazgatója és Szabó László Zsolt, az MTVA vezárigazgató-helyettese.

Hogy pontosan mi lesz a műsorrend, még nem tudni, mert elmondásuk szerint a hosszas engedélyeztetési eljárás után néhány héttel ezelőtt kaptak zöldutat a hatóságtól, és a filmvásárlások is nemrég zajlottak le. A csatornán a sport mellett koncerteket, ismeretterjesztő- és természetfilmeket lehet látni, ezek egy részét most szinkronizálják még.

A fő attrakció az Olimpia lesz, ezt a közlés szerint már nem kizárólag az Antenna Hungária DVB-T platformján lehet országosan nézni megfelelő készülékkel és szemüveggel, hanem az MTVA tárgyal kábelszolgáltatókkal is. Utóbbiak július 2-tól kínálhatják az m3D-t.

A Londoni Olimpiát egyébként mindössze tizenkét ország adja 3D-ben: Magyarország mellett az Egyesült Államok, Kína, Hong Kong, Japán, Ausztrália, Korea, Brazília, Anglia, Franciaország, Olaszország, és az Arab Emirátusok.

A sajtótájékoztatón elhangzott: itthon a gyártói adatok alapján becsülve 150 ezer kifejezetten 3D-s televízió lehet, ami a majd 4 millió tévés háztartáshoz képest kicsiny szám, de - amennyiben a technológia és a tartalomkínálat fejlődik, a fogyasztói élmény pedig kényelmesebbé válik - a piac nagyot fejlődhet néhány év alatt. Itthon egyébként, ahogyan globálisan is, a tesztben résztvevő Samsung a piacvezető gyártó az okostévé piacon. A márkatulajdonos olyan szempontból is érintett a témában, hogy évek óta támogatja a MOB-ot.

Szabó László Zsolt elmondta: a tesztsugárzást követően együttesen döntenek a partnerekkel, hogy lesz-e folytatás. Ha technológiailag, üzletileg reálisnak tűnik a dolog, akkor jöhet az engedélyeztetés az NMHH-nál. Amennyiben nem folytatják, a most megvett filmek akkor is használhatóak lesznek, mert azok zömére a 2D-s HD jogokat is megvették.

A 3D adásokat nem kizárólag a tévé képernyőjén követhetik a nézők, hanem a moziban is nézhetik speciális szemüveggel az olimpiai eseményeket azok, akiknek nincsen alkalmas tévékészülékük. Mindt Buda Andrea, a Cinema City marketingvezetője elmondta: jelenleg az Arena Plazában, Debrecenben és Győrben lesz biztosan mozis 3D közvetítés, de további helyszínekről is tárgyalnak még.