2014. július 07.

5 Gbit/s sebességet ért el az Ericsson

Az 5G kereskedelmi megjelenése csak 2020-ra várható, de a dolgok internetének komoly lökést adhat.

Az 5G kereskedelmi megjelenése csak 2020-ra várható, de a dolgok internetének komoly lökést adhat.

Az 5G megvalósítása a kereskedelmi mobilhálózatokban 2020-ra várható, de az Ericsson már most elérte az 5 Gbit/s sebességet a vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiájának élő, vezeték nélküli bemutatóján, melyet a cég laborjában, a svédországi Kistában tartottak, az NTT DOCOMO és az SK Telecom felsővezetői előtt.

Ez a sebesség 60-szor gyorsabb, mint a leggyorsabb kereskedelmi forgalomban működő amerikai LTE hálózat maximális letöltési sebessége, 250-szer gyorsabb ugyanennek a hálózatnak az átlagos letöltési sebességénél, és 5-ször gyorsabb, mint a leggyorsabb száloptikás internetcsatlakozás, mely a háztartásokban elérhető.

Ennek a sebességnek elsősorban nem az emberek közötti kommunikációban, hanem a dolgok internetében lesz jelentősége: az iparban, a társadalomban és a mindennapi életben, például hálózatba kapcsolt gépjárművek, okoshálózatok, veszélyes környezetekben távolról, valósidejű HD videó-feed segítségével irányított nehézgépek esetében. Az Ericsson 2014-es Mobilitási Jelentés átfogó pillanatképet ad az 5G előtti mobilvilágról és előrevetíti az 5G iránti kereslet hajtóerejét. A jelentés a mobil adatforgalom tízszeres növekedését jósolja 2013 és 2019 között, és az aktív cellás M2M eszközök számának három–négyszeres növekedését jelzi 2019-re. A technológia tehát nélkülözhetetlen lesz a növekvő hálózati igények kielégítéséhez.

Johan Wibergh, a hálózatokkal foglalkozó üzleti egység vezetője kijelentette: „Az 5G a mobil hozzáférési és maghálózatokra egyaránt kihatással lesz, ezért a gyakorlatias és proaktív fejlődés biztosítása érdekében szorosan együttműködünk a vezető hálózatüzemeltetőkkel. A speciális rádiótechnológiák továbbfejlesztése az első kritikus lépés az 5G jövőjének megvalósításakor”.