2007. január 31.

50 éves a Füles rejtvénymagazin

A Füles rejtvénymagazin 2007. február 3-án ünnepli 50. születésnapját. Az évforduló alkalmából a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete minden év február 3-át a rejtvényfejtők napjává nyilvánította. Hiller István oktatási és kulturális miniszter e kezdeményezést támogatta. Presser Gábor és Novák Péter dalt írt a Füles 50. születésnapjára.
A Füles magazin 50 évének megünneplésére 2007. február 3-án a Szépművészeti Múzeumban kerül sor. A eseményen több Fülest kedvelő, a Fülesben gyakran szereplő művész is jelen lesz. Itt hangzik el először a Füles-dal, melyet e különleges évfordulóra Presser Gábor és Novák Péter írt. A dalt a szegedi Fool Moon vokálegyüttes adja elő.
A Füles első száma 1957. február 3-án jelent meg. A hetente megjelenő rejtvényújságot rendkívüli érdeklődéssel fogadták az olvasók, a hetvenes évek végén példányszáma megközelítette a hétszázötvenezret. A lapot olyan híres írók is megtisztelték írásaikkal, mint Karinthy Ferenc, Heltai Jenő, Örkény István, Somlyó György, Devecseri Gábor, Fehér Klára, Királyhegyi Pál vagy Békeffi István. A Fülesnek évtizedeken át állandó szerzője volt a legendás bűvész, Rodolfo is. Rovatában százezreket avatott be különleges trükkjeibe.
A egyedülálló múlttal rendelkező Füles elévülhetetlen érdeme többek között, hogy divatba hozta a képregényt. A legendás rajzolók, Korcsmáros Pál és Zórád Ernő olyan hatásosan és művészi szinten elevenítették meg a magyar- és a világirodalom klasszikus alkotásait, hogy sokan éppen a képregény kapcsán olvasták el a műveket. A hetilap számos rejtvénytípussal ismertette meg a keresztrejtvények kedvelőit. Az újság nevéhez fűződik a Plusz egy vicc, a Poénvadászat, az Olasz módra megalkotása.

Forrás: Lapkiadás