A Carat becslése alapján az idei növekedés 4,6 százalékos lehet, a húzószektor a digitális média, a legdinamikusabb régió Latin-Amerika.

A Carat 59 amerikai, ázsiai-csendes-óceáni és EMEA-régióbeli piac elemzése alapján vonta le következtetéseit. A digitális médiában a korábbi előrejelzésnél dinamikusabb, 15,7 százalékos növekedést és 17,1 milliárd dolláros reklámköltést várnak. A szegmens ezzel a piac 21,7 százalékát tudhatja magáénak, míg 2016-ra már azt jósolják, hogy piacrésze eléri a teljes költés egynegyedét. A legnagyobb növekedést a mobil (+50%) és az online videó (+21,6%) produkálja 2015-ben.

Európában az Egyesült Királyságtól várják a legjelentősebb, 6,4 százalékos bővülést, nem utolsósorban a digitális média jelentős súlya (48,2%) következtében. Nyugat-Európában átlagosan 2,8 százalékos növekedéssel számolnak, a francia piac viszont stagnálni fog és a német is csupán 1,6 százalékkal bővül. Észak-Amerikában – különösen az USA vezetésével – 4,5 százalékos növekedést várnak, míg Dél-Amerika 11,1 százalékkal a legdinamikusabb régió lesz. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben 5,2 százalékos lesz a bővülés, ezen belül India (11%) és Kína (7,9%) erőteljesen növekszik, míg Japán (0,9%) és Ausztrália (1%) inkább stagnálásközeli állapotot mutat.

Jerry Buhlmann, a Dentsu Aegis Network vezérigazgatója az előrejelzést úgy értékelte, hogy a nehéz éveket magunk mögött hagytuk, 2015-ben már a növekvő piacok vannak többségben, 2016-ban pedig már az összes kulcspiac pozitívba fordulhat.

Forrás: WARC.com: Global adspend to reach $540bn