2016. június 15.

600 milliós támogatás öt tévéfilmnek

A filmeket jövő november végéig készítik el az alkotók.

Összesen 600 millió forint támogatáshoz juttatta öt tévéfilm készítőjét a heti döntésével a médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázata keretében - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében.

Emlékeztetnek arra: a médiatanács az elmúlt öt évben 33 új tévéfilmhez adott összesen majdnem 3 milliárd forint támogatást, köztük a Félvilág kosztümös thrillernek, a Berosált a rezesbanda ifjúsági filmnek vagy éppen A fekete múmia átka című Rejtő Jenő-adaptációnak.

Közlésük szerint Madarász Isti Egy szerelem gasztronómiája címmel egy excentrikus séf főszerepeltetésével egy könnyednek és színvonalasnak ígérkező "gasztroromantikus" musicalben kívánja megidézni a magyar zenés film második világháború előtti hőskorát Hegedüs Bálint forgatókönyve alapján.

Topolánszky Tamás Yvan dokumentarista film noirt készít Curtiz címmel, amely a Casablanca-film magyar vonatkozásait mutatja be az akkori világháborús események tükrében, Michael Curtiz magyar származású filmrendezőt állítva a középpontba.

Vitézy László rendező Lakatos Menyhért roma író Csandra szekere című önéletrajzi ihletésű novelláskötetének három megtörtént esetét gyúrja egybe érzékeny feldolgozásban.

Fazakas Péter a nagyközönség számára elég ismeretlen Guszev-ügyről készít elképesztő filmet Köbli Norbert treatmentjéből, amelynek alapja valós: a sztálinista rendszerben egy kitaláció segítségével azt igyekeztek - egész sikeresen - sugallni, hogy a magyar-szovjet barátságnak a cári időkbe visszanyúló, haladó gyökerei vannak.

Pajer Róbert A vadkanvadászat című hiánypótló tévéfilmje pedig Zrínyi Miklós titokzatos halálának nyomába ered.

Cseppben az élet

11 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.