Szalay Dániel 2013. május 03.

7 évig szólhat a Klubrádió a főváros térségében

Több évnyi pereskedés után a Médiatanács végül kénytelen volt aláírni a 7 éves frekvenciaszerződést a 95,3 MHz-re.

Több évnyi pereskedés után a Médiatanács végül kénytelen volt aláírni a 7 éves, 95,3 MHz-re vonatkozó frekvenciaszerződést a Klubrádióval, mely ugyanakkor számtalan hirdetőt elvesztett, amíg csak ideiglenes műsorengedéllyel rendelkezett.

Több éve tartó pereskedés végére került pont tegnap, amikor a Klubrádió Zrt. megkötötte a hatósági szerződést a Médiatanáccsal a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvencián történő médiaszolgáltatásra.

A frekvencia hasznosítására kiírt pályázatot a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete alapján idén márciusban zárta le a Médiatanács a Klubrádió szempontjából kedvező módon, ezt követően indította meg a szerződéskötési eljárást az NMHH Médiatanácsa.

A Médiatanács az aláírást bejelentő közleményében azt hangsúlyozza, hogy ezt megelőzően is biztosított volt a Klubrádió folyamatos működése. (Arra a közlemény nem tér ki, hogy a rádió számtalan hirdetőpartnerét elveszítette amiatt, hogy hosszú időn át csak ideiglenes frekvenciajogosultsága volt a hatóság jogsértőnek bizonyult eljárása miatt.)

7+5 év

A szerződés aláírásával a Klubrádiónak 7 év határozott időre keletkezett joga és kötelezettsége médiaszolgáltatás nyújtására. A szerződés a határozott idő eltelte után egyébként egyszeri alkalommal még 5 évre meghosszabbítható.

Az aláírt szerződés a pályázati felhívásban és a Klubrádió Zrt. által  benyújtott pályázatban rögzített feltételeket tartalmazza.

Közösségi frekvenciájuk is lesz

A közlemény ugyan nem tér ki rá, de a Klubrádió egy közösségi frekvenciára is sikerrel pályázott még az egykori ORTT-nél. A rádió azonban ennek ellenére mégsem köthette meg a szerződést a hatósággal, ezért ebből az ügyből is per lett. Ebből ugyancsak a rádió került ki nyertesen egy néhány napja született jogerős bírói döntés értelmében. Ez azt jelenti, hogy közösségi frekvenciát is használhat majd a cég, de valószínűleg ennek érdekében le kell mondania a most aláírt kereskedelmi 95,3 MHz-ről. Mindez azonban kedvező a tulajdonosnak, hiszen az éves frekvenciadíj megfizetésétől mentesülnek majd.

Kártérítési per?

Egyes információk szerint a Klubrádió egyébként azt tervezi, hogy kártérítési pert indít az állam ellen, miután mindkét ügyben a bíróság kimondta, hogy jogsértés történt. Már csak azért is logikus lépés lenne ez a részükről, hiszen a Klubrádió az elmúlt időszakban több vidéki frekvenciáját is elveszítette, mivel a legfontosabb vételkörzetben, Budapesten bizonytalan volt a helyzete, és ez anyagilag nehéz helyzetbe hozta az Arató András vezette médiavállalatot, így nem tudták kifizetni határidőre a vidéki frekvenciák használati díját.

Adományokból működő rádió

A Klubrádió az elmúlt években a súlyos nehézségek ellenére, hirdetők híján főleg a rádióhallgatók adományaiból tudott fennmaradni. A donációkat saját szervezésű koncerteken és az NMHH elleni tömegdemonstrációkon is gyűjtötték, valamint több alkalommal CD-t is megjelentetett a médiavállalattal szimbiózisban működő Hadd szóljon! Egyesület és a Szabad Sávért Alapítvány.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.