2015. január 22.

70. születésnapját ünnepli az AFP

Az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak a hírügynökség életében: előtérbe került a videókészítés és az exportértékesítés is.

A francia államfő, François Hollande és a kultúráért és kommunikációért felelős miniszter, Fleur Pellerin jelenlétében ünnepelte a francia hírügynökség, az Agence France-Presse (AFP) a hetvenedik születésnapját. Az elektronikus felületeken ingyenesen elérhető információk és a nyomtatott sajtó válsága miatt a világ harmadik számú hírügynöksége (az AP és a Reuters mögött) jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években.

A fejlődés biztosítása érdekében az AFP hagyományos hírügynökségi tevékenysége mellett a videókészítés (mára napi 200 darab) és a külföldi értékesítések felé fordult. A francia hírügynökség, amely 150 országban 200 irodával rendelkezik, egymás után írta alá a nagy külföldi szerződéseket, legutóbb a japán Jiji ügynökséggel. Mára bevételeinek 55 százaléka származik Franciaországon kívüli forrásból. A fejlesztéshez szükséges eszközök előteremtése érdekében az AFP decemberben létrehozta technikai leányvállalatát, az AFP Blue-t, amelynek az AFP-vel szemben lehetősége van támogatások gyűjtésére. Ez a kezdeményezés, együttesen az AFP státuszának reformjával, biztosítja a hírügynökség számára, hogy rendezze az állammal való viszonyát, és megfeleljen az európai versenyjogi szabályozásnak. A parlament jelenleg is tárgyalja azokat a törvényeket, melyek 1957 óta szabályozzák az AFP működését. Az állami támogatást közérdekű tevékenységével igazolva, az AFP véget vethet a 2010-ben, tisztességtelen verseny miatt benyújtott brüsszeli panasznak. Ezt követően tavasz elején kerül sor az állam és a hírügynökség között egy új, célokat és eszközöket megfogalmazó szerződés aláírására.

A hírt a Médianéző nemzetközi hírfigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.