2010. június 10.

92,9: a naptár foglyai

Egy technikai jelegű beadvány akaszthatja meg a Klubrádió új fővárosi koncessziós szerződésének médiahatósági aláírását – értesült portálunk

Egy technikai jelegű beadvány akaszthatja meg a Klubrádió új fővárosi koncessziós szerződésének médiahatósági aláírását – állítják portálunknak az ügy részleteit jól ismerő források. Így viszont nem tudni, lesz-e, s ha igen, mikor szerződése a Klubnak.

Információink szerint a galiba alapja, hogy a műsorszolgáltató azt kérte az Országos Rádió és Televízió Testülettől, hogy kapjon 180 napot, vagy legalább az új frekvencián elindulás percéig időt az összeférhetetlenség megszüntetésére. Azaz ne azonnal kelljen feladnia pár hónap híján 12 éve használt frekvenciáját a 95,3 MHz-en, hanem legyen ideje műszakilag felkészülni, átszoktatnia hallgatóit az áprilisban megkapott 92,9-es sávra. Csakhogy ehhez az ORTT jóváhagyása kellene – a médiahatóság viszont bő egy hónapja nem határozatképes. (Az egyik MSZP- és az SZDSZ-delegált kiesésével létszáma a minimális ötfős alá csökkent ugyanis.) A nagy kérdés az, hogy a közelgő új médiatörvény hatályba lépésig feltöltik-e a létszámot, vagy folytatódik a működésképtelenség kora a testületnél.

Más kérdés, hogy ha akadna a három közül egy olyan testületi tag, aki aláírja a szerződést, akkor a Klub vagy belemegy abba, hogy a startkor törvényt sért, vagy morog egy kicsit, és azonnal átáll. Ebben a helyzetben egyetlen megoldás lehet; a Klub elkezdi bereklámozni hallgatóinak a váltást, majd visszavonja időkérését. Mert – teszik hozzáforrásaink – józan ésszel belátható, hogy a Reviczky utcába is begyűrűző politikai átrendeződés nem kedvez a baloldalinak mondott adónak, amely egy huszárcsínnyel nyert budapesti frekvenciát. Merthogy április közepén egyetlen ponttal nyert az adó a Magyar Katolikus Rádió előtt. Mindkettejüknek az élete függ a frekvenciaszerzéstől. A Klub mostani jogosultsága jövő februárban jár le, az egyházi hátterű adó középhullámú koncessziója pedig hetekkel azt megelőzően jár le – miután ők jelezték: csekély hatékonysága miatt visszaadják azt, s inkább megpályázzák a 92,9-es sávot, amit egyes nyilatkozatok szerint mintha nekik is ígértek volna. Pedig az Arató András tulajdonában lévő Klub egyértelművé tette: ők a biztonsági játék jegyében indultak harcba a 92,9-ért, ha megtarthatják – egyébként jól bevált – régi sávjukat, örömmel lemondanak az új lehetőségről az ezüstérmes javára.