2018. március 14.

A 24.hu csapatáé a februári díj

Az indoklás szerint megszerezték az OLAF Elios-jelentését és átfogóan dolgozták fel a korábban a témában megjelent cikkeket.

A Minőségi Újságírás Alapítvány célja, hogy a magyar sajtót és közönséget szolgálja. Ennek legfőbb eszköze ebben az esetben az, hogy a figyelmet a kiváló teljesítményekre irányítjuk, azokat jutalmazzuk. Ez azonban olykor kevésnek tűnik. Meggyőződésünk, hogy – még ha nem is ez uralta a híreket – az elmúlt hónapnak a magyar sajtóra nézve legfontosabb eseménye szlovák kollégánk, Jan Kuciak és menyasszonya, Martina Kusnirova meggyilkolása volt. Bárhol történik is erőszak újságírók ellen a világban, az a világ összes újságírójára fenyegetést jelent. Magyarországtól ilyesmi többnyire kényelmesen messze történt eddig, közvetlenül megfélemlítési céllal pedig a rendszerváltás óta sohasem bántalmaztak újságírót Magyarországon és ez az Európai Unióban sem gyakran fordul elő. Adminisztratív kellemetlenkedés, szóbeli fenyegetés, megélhetési ellehetetlenítés, a joggal való visszaélés igen, de ezeket egy nagyon vastag vonal választja el a gyilkosságtól. A máltai kollégánk, Daphne Caruana Galizia elleni tragikus merénylet ezt a hagyományt törte meg. Ján Kuciak kivégzése pedig földrajzilag és kulturálisan is dermesztően közel történt és ráirányította a figyelmet arra, hogy az újságírók, különösen a korrupcióval foglalkozó újságírók nem érezhetik magukat tökéletes biztonságban. Ezért kiemelten fontos az újságírók elleni, már kisebb súlyú atrocitásokra is vonatkozó kiemelt törvényi és hatósági védelem. De a leghatékonyabb védelmet a szakmai szolidaritás, a különösen kockázatos esetekben az információk kollégák közötti megosztása, a szerkesztőségek és riporterek közös munkája nyújtja, hogy mindenki számára világos legyen: az újságíró megölése sem akadályozhatja meg az információk napvilágra kerülését, sőt, csak felerősíti annak hangját. Ezt tették most szlovák kollégáink, de ez nem csak a szlovák sajtó és társadalom ügye. Ők már csak utólag lehettek okosak, a magyar újságíróknak azonban van lehetősége tanulni ebből. A Minőségi Újságírás Díjat ebben a hónapban képletesen Jan Kuciak kiváló cikke és a nyomozását folytató újságírók csoportja kapja - írják.

A Minőségi Újságírásért Díj februári díját a 24.hu szerkesztősége kapta, mert megszerezték az OLAF Elios-jelentését és átfogóan dolgozták fel a korábban a témában megjelent cikkeket. "Az Elios-sztori annak is jó példája, hogy szerkesztőségek egymás munkájára támaszkodva hogyan tudnak hatékony tényfeltáró munkát végezni, amelynek a közbeszédre is jelentős hatása van" - teszik hozzá.

A zsűri ezen felül kiemelte a szabadpecs.hu Egymilliárdos pécsi Volvo-gate című cikket (Babos Attila és Szalai Szabolcs munkáját), mert "a független vidéki napilapok és hírportálok felszámolása után egyedülálló, hogy vidéki újságírók önálló tényfeltáró munkára képes szerkesztőséget tudjanak fenntartani".

Kiemelésére érdemes továbbá Keller-Alánt Ákos Magyar Narancsban megjelent cikke az Ellopott Balaton címmel. "Miközben korábban is készültek írások Mészáros Lőrinc balatoni terjeszkedéséről, a Narancsban megjelent munka nem csak jó összefoglalója ennek, de bemutatja, hogy a folyamat hogyan párosul költségvetési támogatással és jogszabályi hátszéllel. Arra is rámutat a cikk, hogy a jelentős méretű tulajdonosi átalakulás miként csökkenti a szegényebb magyarok pihenési lehetőségeit a Balaton mellett."

Szintén kiemelte a zsűri Mészáros R. Tamás cikkét az Indexen. “A sztárközgadász kiszámolta, hogy rabolnak ki minket a multik és az EU” című cikk Thomas Piketty európai uniós tagságunkról tett megállapításait számokkal és jelentős kutatómunkával árnyalja.

Teltházzal debütált az első hazai Influencer Festival

13 órája

Tartalomgyártás, platformok közötti átjárás, közösségi média menedzsment, be- és kikövetés, social kampánytervezés, influencer portfólióépítés – ezek voltak a hívószavak az első hazai Influencer Festival előadásain.

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

20 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.