Horváth Csaba nyerte a 2019 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át Budapesten.

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett 13 pályamunka közül a 24.hu-s Horváth Csaba Simonka György fideszes országgyűlési képviselő európai uniós támogatásokkal való visszaéléseit feltáró cikksorozatát ítélte a legjobbnak. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A díjátadó ünnepségen a győztes cikk szerzője átvette az oklevelet és az ezzel járó, összesen 1 millió forintos pénzjutalmat.

A 24.hu újságírója cikksorozatában részletesen bemutatta, hogy egy sokszereplős, Simonka György köré összpontosuló Békés megyei cégekből és alapítványokból álló hálózat hogyan élt vissza európai uniós agrár- és egyéb fejlesztési támogatásokkal. A sok terepmunkával készült cikksorozatban feltárt visszaélések egy részében már vádat emeltek a feltételezett elkövetők ellen, de Horváth Csaba munkája további olyan korrupciógyanús eseteket is feltárt, amelyekben egyelőre nem történt vádemelés - írják.