2019. január 17.

A Bermuda-háromszög rejtélye a Spektrumon

Számtalan tudományos és misztikus magyarázat napvilágot látott már, de mai napig nem lehet biztosan tudni, hogy mi történt a területen eltűnt repülőgépekkel, hajókkal, és a több száz főnyi személyzettel - áll közleményben.

A Bermuda-háromszög, más néven a Halálos háromszög vagy az Ördög háromszöge, az Atlanti-óceánon található, csúcsait Miami, a Bermuda-sziget és Puerto Rico alkotják. Ezen a területen több száz hajó és repülőgép tűnt el vagy szenvedett szerencsétlenséget, nem beszélve a navigációs műszerek meghibásodásáról és egyéb szokatlan jelenségekről .

Az első szokatlan incidensekről 1492-ben számoltak be, amikor Kolumbusz furcsa fényeket tapasztalt és az iránytű is megbolondult. A Bermuda-háromszög azonban nem ennek, hanem három nagyobb eltűnésnek köszönheti hírnevét.

1872-ben a Mary Celeste nevű hajó és annak legénysége tűnt el nyomtalanul. 1945-ben a 19. repülőraj öt bombázója vált köddé. 1918-ban pedig a 165 méter hosszú USS Cyclops haditengerészeti szállítóhajó veszett el a fedélzetén több mint 300 emberrel és 10.000 tonna mangánérccel.

A haditengerészeti jelentésében azt írták a 19. repülőrajról, hogy „úgy tűnt, mintha a Marsra repültek volna”. Woodrow Wilson elnök pedig azt nyilatkozta a USS Cyclops-ról, hogy „csak a Jóisten és a tenger tudja, mi történt a hajóval”.

Egyre többen rebesgették, hogy a Bermuda háromszögben hajózni veszélyes, a legénységnek könnyen nyoma veszhet. A kutatók ezidáig számos magyarázatot adtak a háromszögön belül tapasztalható furcsa anomáliákra. A 60-as években a biológus Ivan T. Sanderson azzal az elmélettel állt elő, hogy a mágneses-gravitációs erők megzavarják a navigációs műszereket, amelynek következtében egyes hajók és repülők letérnek a tervezett útiránytól. Sanderson a hideg-meleg tengeráramlatokat okolta a technológiai problémák miatt.

A partiőrség emberei, akik 30 éven át tanulmányozták a terület egyedi jellegzetességeit, szintén előálltak egy saját elmélettel. Szerintük az eltűnések legnagyobb része ahhoz a tényhez köthető, hogy az Ördög-háromszöge egyike a bolygónk azon két területének, ahol a mágneses iránytű a mágneses észak helyett a valódi észak felé mutat. Az iránytű eltérése a valódi észak és a mágneses észak között akár 20 fok is lehet, és ha ezt az eltérést nem korrigálják, a navigátorok messze eltérhetnek az útvonaluktól.

Az amerikai geokémikus, Dr. Richard McIver egy egészen hihető tudományos elmélettel állt elő, amelyet az angliai Leeds Egyetem munkatársa, Dr. Ben Clennell is osztott. Szerintük a hajók eltűnését az magyarázhatja, hogy az óceán fenekén bekövetkező földcsuszamlások következtében hatalmas mennyiségű metán gáz szabadul fel. Ha nagy mennyiségű metán szivárog a felszínre, az jelentősen csökkentheti a víz sűrűségét, felhajtóerejét, és így bármilyen hajó azonnal elsüllyedhet.

Ugyanakkor a levegőbe jutó metánfelhőkben az repülőgépek motorjai is felrobbanhatnak repülés közben. De vajon a rossz időjárás is magyarázat lehet ezekre az anomáliákra?

Randall Cerveny, az Arizonai Egyetem földrajztani professzora, valamint a Meteorológiai Világszervezet jegyzőkönyvvezetője rámutatott, hogy a hatszög alakú felhők veszélyes körülményeket teremthetnek az óceánátszelő hajók és repülők számára. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy az ilyen viharok az Atlanti-óceánnak folyton ugyanazon a háromszög alakú területén jelennének meg. Hatszög alakú felhők ugyanis bárhol képződhetnek, ahol a hideg levegő és a meleg tengervíz összetalálkozik.

De létezik egy még egyszerűbb magyarázat is. Lehetséges, hogy a Bermuda-háromszög rejtélyét egyszerűen csak a sekély vizek okozzák. A veterán vízalatti régész, James Delgado, aki már 40 éve tár fel elsüllyedt hajókat, úgy véli, hogy a hajószerencsétlenségek nagy részéért a sűrűn előforduló korallzátonyok, a sekély vizek és a forgalmas kereskedelmi hajóutak okozzák. Az, hogy a területen ilyen sok hajó tűnt el vagy süllyedt el, egyszerűen a nagy forgalom következménye.

A parti őrség hivatalos álláspontja szerint a Bermuda-háromszögként ismert terület nem veszélyesebb, mint az óceán bármely más része. Több jelentést is kiadtak, amelyekben a szerencsétlenségek gyakoriságát összevetették más forgalmas hajóutak statisztikáival, és arra jutottak, hogy semmi sem utal arra, hogy a baleseteket megmagyarázhatatlan rendkívüli tényezők okozták volna.

Az egymásnak ellentmondó elméletek és a kevés szilárd bizonyíték miatt az eltűnt hajók és repülők rejtélyére továbbra sincs biztos válasz, így a Bermuda-háromszög továbbra is a Föld egyik legnagyobb földrajzi rejtélye marad.

A Spektrumon futó Rejtélyes világunk c. sorozat 3. epizódjában a Bermuda-háromszög rejtélyén túl két további különleges helyet is megismerhetnek a nézők, ahol ugyanúgy nyomtalanul tűnnek el tárgyak és élőlények.