2011. április 06.

A Bild már igazából nem is újság

A vezető német bulvárlapot már nem is nyomtatott terméknek, hanem – szakértők szavai szerint – inkább egy értékesítő gépezetnek kell tekinteni.

A vezető német bulvárlapot már nem is nyomtatott terméknek, hanem – szakértők szavai szerint – inkább egy értékesítő gépezetnek kell tekinteni.

Tanulmányt készített az Otto Brenner nevét viselő német szakszervezeti alapítvány - írja a Horizont.net. Ebben megállapítják: a lap imázsa mögött egy igen sikeres értékesítő gépezet jött létre, melynek révén a Bild olvasói sokfajta terméket és szolgáltatást tudnak vásárolni, legyen szó számítógépről, fogkrémről vagy vonatjegyről, amit egyébként Bild-barát jegyként dobnak piacra. A Bild ezzel sikeres kiskereskedővé vált Németországban, legalább száz különböző termékféleséget forgalmaz – írják a tanulmányban.

Ebben segítségére van, hogy az újság imázsa jó, mivel azt az olvasók a német adófizetők érdekeiket védelmező fórumnak tekintik. Erre igen jó példával tudott szolgálni a görög pénzügyi és politikai válság tavalyi eseményeiről, az euróválságról publikált cikkeivel, melyekben rendre erkölcsi és érzelmi húrokat is pengetett.

Noha eladott példányszámai mégis fokozatos csökkenést mutatnak, kiadójának, az Axel Springernek egyik legnagyobb profittermelője, mert az újságírás mellett egyre inkább a marketingtevékenységek felé mozdul el; a termékforgalmazás mellett például rendezvényeket is szervez.

Mindez egyedülálló modellé kezd válni, hiszen miközben egy erkölcsileg megkérdőjelezhető képeket is publikáló újság, láthatóan a nyilvánosság élharcosa, a kényes bonni politikai témák egyik fő felvezetője, mindemellett egyre komolyabb kereskedelmi vállalkozás is. Jóllehet, eredménye nem nyilvános, de szakmai körökben úgy számítják, hogy a Bild évente tisztán körülbelül 250 millió eurót hoz, azaz a lapkiadási ágazatban kiemelkedően sikeres.