2011. március 10.

A Facebook nőies, a Twitter pasis

A KutatóCentrum szerint a legalább egy közösségi oldalt használó 18-64 évesek több mint fele naponta lép be ilyen szájtokra, ötödük munkaidőben is.

A KutatóCentrum felmérése szerint a legalább egy közösségi oldalt használó 18-64 évesek több mint fele naponta lép be ilyen szájtokra, ötödük munkaidőben is.

20% munkaidőben is közösségi életet él

A KutatóCentrum által megkérdezett, közösségi oldalakat látogató felnőttek 56 százaléka napi szinten tesz így, sőt, ötödük munkaidőben sem tud ellenállni a csábításnak. Üzleti célokra ugyanakkor mindössze a válaszadók 4 százaléka használja a közösségi médiát.

A felnőtt népességen belül nem meglepő módon a fiatalok a legaktívabbak. A 18-24 évesek 45 százaléka gyakrabban használja a közösségi oldalakat üzenetküldésre, mint az e-mail fiókját, és közel felük szívesen telepít kisalkalmazásokat, vagy lép be különböző csoportokba.

 

Dinamikus Facebook, passzív MyVIP

A kutatócég öt oldalt vizsgált:  iWiW, Facebook, MyVIP, Myspace, Twitter. Ebből még mindig az iWiW rendelkezik a legnagyobb taglétszámmal, a közösségi oldalakat használók 95 százaléka regisztrálta magát. A Facebook eközben dinamikusan nő tovább, mostanra 86% van jelen rajta a megkérdezettek közül. A Twitter szintén gyors ütemben bővül, de regisztrációs aránya csak 10%.

"Ha együtt vizsgáljuk a regisztrációk és a tényleges látogatók számát, árnyaltabb képet kapunk. A legalább egy oldalon regisztráltak körében a legnagyobb inaktív tagsággal a Myspace rendelkezik, a hozzáféréssel rendelkező megkérdezetteknek több mint 70 százaléka nem látogatja a portált, de a Twitter és a MyVIP tagoknak is több mint 50 százaléka inaktív felhasználó. Az iWiW tagok már jóval rendszeresebben látogatják az oldalt: a regisztráltaknak több mint 85 százaléka aktív, a Facebook esetében pedig ez a szám közel 90 százalék" - elemezte az eredményeket Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

 

Nőies Facebook, férfias Twitter

A férfiakhoz képest a nők kevésbé reklámkerülőek, és aktívabbak is a közösségi oldalakon - állítja a kutatás. A legalább egy nagyobb közösségi oldalon regisztrált internetezők körében a férfiak 51, míg a nők 60 százaléka napi szintén használja informálódásra, illetve kapcsolattartásra ezeket a felületeket.

"A közösségi oldalt használó nők ezen kívül gyakrabban lépnek be csoportokba, illetve próbálnak ki kisalkalmazásokat. Ez tevékenység a hölgyek 40, a férfiaknak csupán 30 százalékára jellemző" - teszi hozzá Sütő Anna.

A nemek nemcsak aktivitásban különböznek, hanem abban is, hogy mely közösségi odlalkhoz vonzódnak inkább. Az iWiW-en és a Facebookon a nők az aktívabbak, míg a MySpace és a Twitter inkább a férfiakat mozgatja meg.

 

 

A KutatóCentrum a Marketing&Média megbízásából végzett kutatást 2011. január 13. és 18. között. A villámkutatásban 1714-en vettek részt, a megkérdezettek kor, nem és településtípus tekintetében reprezentálják a 18-64 éves internetezőket. A megállapítások a kutatás során vizsgált közösségi oldalak közül legalább egy oldalt használó internetezőkre vonatkoznak.