2011. január 07.

A Facebook öl?

Legalábbis a nem elég elővigyázatos biztonsági beállítások akár komoly tragédiát is okozhatnak, mutatja egy brit nő esete.

Legalábbis a nem elég elővigyázatos biztonsági beállítások akár komoly tragédiát is okozhatnak, mutatja egy brit nő esete. A bristoli rendőrség Joanna Yeates meggyilkolása miatt nyomoz, s van egy kifejezett ″Facebook szál″ is az ügyben.

Facebook szállal is bonyolított gyilkossági ügyről számolt be a Daily Mail. A bristoli rendőrség egy fiatal nő megölése ügyében nyomoz. Joanna Yeates holttestét karácsony napján találták meg az otthona közvetlen közelében.

A szomorú ügy érdekessége, hogy a hatóságok kiemelten kezelik annak a lehetőségét, hogy egy Facebookos "barát" lehetett az elkövető. A nő egyedül volt, a barátja, akivel tavaly október óta élt együtt éppen nem tartózkodott otthon.

Egy tanú szerint sikolyokat lehetett hallani a nő feltételezett hazatérési ideje után nem sokkal. Már van gyanusított, ő ugyanakkor nagyon bízik abban, hogy hamarosan tisztázzák. Bár a rendőrség nem zárta ki, hogy ismerős vagy helybéli az elkövető, a közösségi médiára is kiterjed a nyomozás.

Pontosan nem tudni, hogy került a Facebook képbe, de az bizonyos, hogy a rendőrök hirdetést tettek közzé a siteon, várva a lehetséges szemtanúk jelentkezését. A nőnek kb. 200 ismerőse volt a közösségi oldalon, ráadásul majd mindenki számára elérhetővé tett minden személyes adatot, így akár idegenek is informálódhattak felőle.

Hogy van-e konkrétabb, a Facebook, mint a tettes informálódási terepe felé mutató jel, azt nem árulják el, de ismerősök állítása szerint az elkövetőnek legalább "egy barát barátjának" kellett lennie, hogy tudja, a pár összeköltözése óta először különvált egy kis időre. A szomorú tanulságok egyike lehet tehát, hogy nagyon meg kell fontolni, milyen biztonsági beállításokat alkalmazunk a közösségi oldalon.

Címkék: facebook bűntény