″Öt év nem tűnik olyan hosszú időintervallumnak, amely alatt eget rengető változások mennek végbe. Ugyanakkor, ha a technológia és a marketing területét nézzük, az elmúlt fél évtized során hatalmas átalakulásoknak lehettünk szemtanúi: másképp kommunikálunk egymással, másképp fogyasztunk internetes tartalmakat. És a változások középpontjában a Facebook áll.″ Robert Bednarski írását magyarul először a Médiapiac közli.

A technológiai iparban és a Facebooknál is nagyon gyorsan pereg az idő. Mindössze ötévnyi közép-kelet-európai jelenlétünk évfordulója remek alkalmat szolgáltat ahhoz, hogy áttekintsük, mit is értünk el a régióban.

Öt évvel ezelőtt, 2012-ben nyitotta meg első irodáját a Facebook a közép-kelet-európai térségben. A varsói irodaházunk egy olyan városra néz, amely a régióban zajló politikai átalakulások elejétől kezdve a fejlődés és a lehetőségek szimbóluma volt.

Az elmúlt öt évben folytatódott Közép-Kelet-Európa országainak fejlődése: a fejlődés a régióban működő több ezer kis-, és középvállalatnak köszönhetően gazdasági téren is érzékelhető volt. Emellett alapítványok, egyesületek és civil szervezetek munkája révén létrejött egy civil társadalom is. A kulturális és művészeti eseményeknek, valamint az oktatás és a tudományos területek terén elért fejlődés révén napjainkban már sokkal könnyebben alakulnak ki országhatárokon átívelő ismeretségek, amelyek ugyancsak hozzájárulnak a régió gyarapodásához.

A Facebook jelentős szerepet játszik az összes előbb említett területen, vállalatunk működésének hatása pedig egyaránt hatással van az emberek és a közösségek életére. Cégünk hozzájárul a régió országainak fejlődéséhez, ám a velük való viszonyunk ennek ellenére nem egyoldalú. Közép-Kelet-Európában rengeteg a tehetséges IT szakember, minden évben számos olyan új munkatárs csatlakozik a Facebookhoz, akik innen származnak.

Felmerülhet a kérdés, hogy miként hivatkozhatok évtizedeken átívelő társadalmi és gazdasági hatásokra, ha a vállalat csupán öt éve van jelen a régióban? Nyilvánvaló, hogy társadalmi és gazdasági szempontokból egy ötéves időintervallum nem túl hosszú, azonban a technológia és a marketing világában ilyen rövid idő alatt is alapvető változások zajlottak le.

A mobilok forradalma

2012 szeptemberében Mark Zuckerberg bejelentette, hogy cége saját mobilplatformjának létrehozására fog fókuszálni. Ma ez a bejelentés már közhelyesnek számítana, akkor viszont teljes stratégiai irányváltást jelentett. A helyzetet jól illusztrálja, hogy akkor még nem létezett a Facebook androidos alkalmazása, fél évvel korábban pedig még reklámokat sem tudott futtatni mobil felületén.

Ma már láthatjuk, hogy öt évvel ezelőtt helyes döntést hoztunk: 2017 második negyedévében a mobilos hirdetések tették ki a Facebook hirdetési bevételeinek 87%-át. Az Instagramot ugyancsak 2012-ben vásárolta fel a Facebook, ez a szolgáltatás pedig már indulásának napjától a mobilplatformra fókuszált, napjainkban pedig a leggyorsabban növekvő közösségi oldalnak számít. Bár csupán egy éve indítottuk el rajta az Instagram Stories funkciót, ezt ma már naponta 250 millió ember használja. Manapság a felhasználók a mobil eszközükön töltött idő 20 százalékában a Facebookot vagy az Instagramot használják.

Ma már tény, hogy az okostelefonok forradalmat hoztak, ám korábban senki sem gondolta volna, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. A televízió esetében például még 67 évre volt szükség, hogy világszerte egymilliárd embert érjen el, míg a mobil eszközök esetében ez öt év alatt végbement. Manapság az az emberek az okostelefonjukkal kelnek és fekszenek. A mobileszközök szerepe a hétköznapjainkban nagyobb, mint valaha, különösen a fiatalabbak körében: az Instagram 25 évnél fiatalabb felhasználói például átlagosan napi fél órán át használják az alkalmazást.

Ma már bármely okostelefon számítási teljesítménye felülmúlja annak a számítógépét, amelynek segítségével az ember eljutott a Holdra. Ezek a fejlett eszközök pedig a világ legnagyobb közösségi oldalaival – így például a Facebookkal és az Instagrammal – kombinálva új kommunikációs lehetőséget nyitottak az emberek, közösségek, szervezetek és vállalkozások között. Világszerte emberek millióinak teszik lehetővé, hogy részesei lehessenek az aktuális eseményeknek, megosszák másokkal hobbijaikat, tanuljanak vagy irányítsák vállalkozásukat. Éppen ezt akarta a Facebook mindig is elérni – egy nyitottabb és összekapcsoltabb világot.

Egymilliárd új arc

Öt évvel ezelőtt jelentette be a Facebook, hogy havi szinten már egymilliárd ember használja szolgáltatásait. Csupán öt évre volt szükség ahhoz, hogy ez a szám megduplázódjon: 2017 közepén bejelentettük, hogy havi szinten elértük a kétmilliárd aktív felhasználót. E mérföldkőnek az elérése nem valósulhatott volna meg a mobilplatform fejlesztése nélkül, azonban számos más tényező is hozzájárult a sikerhez. Ezek egyike az a tény, hogy a Facebook világszerte fontos szerepet tölt be a közösségek mindennapjaiban.

Mark Zuckerberg idén februári nyílt levelében kifejtette, hogy milyen nagy jelentőséggel bír a Facebook számára a közösségépítés. Ez remekül tükröződik is a cég új küldetésnyilatkozatában, a Facebook ugyanis azt tekinti a küldetésének, hogy szolgáltatásai segítségével az emberek közösségeket formálhassanak, melyek révén közelebb kerüljenek egymáshoz. Ennek megvalósításában fontos szerepe van a facebookos csoportoknak.

Jelenleg 100 millió felhasználónk tagja valamilyen – általunk jelentős funkcióval bírónak tartott – csoportnak. E csoportok profilja teljesen eltérő lehet: egyesekben újdonsült szülők, másokban egy adott hobbi iránt érdeklődők, vagy egy adott betegségben szenvedők tartják a kapcsolatot egymással. Mesterséges intelligencia segítségével ajánlunk felhasználóink figyelmébe olyan csoportokat, amelyek valószínűleg érdekelni fogják őket. De a csoportok adminisztrátorai részére is kínálunk új eszközöket. Hat hónappal azután, hogy elkezdtük fejleszteni a csoportok működését, 50 százalékkal emelkedett a csoportok tagsága. Hosszú út áll azonban még előttünk, mivel az a célunk, hogy egymilliárd ember tartozzon valamilyen csoporthoz a Facebookon.

Annak a ténynek a felismerése, hogy a világon minden harmadik ember a felhasználóink közé tartozik, óriási felelősséget jelent számunkra. De lehetőségeket is, például növelhetjük a biztonságukat: a világ számos pontján vezettük be az AMBER Alertet. Ez egy olyan riasztási funkció, amely lehetővé teszi, hogy egy adott területen tartózkodó felhasználókat értesíthessünk egy gyermek eltűnéséről, ami jelentősen növeli az esélyét annak, hogy a gyermek biztonságban előkerüljön. A Safety Check funkció pedig lehetővé teszi, hogy veszélyhelyzetekről értesítsük felhasználóinkat, vagy egy krízishelyzetben – például természeti katasztrófa, közlekedési baleset vagy terrortámadás esetén – ők maguk tudják jelezni ismerőseiknek, hogy biztonságban vannak, vagy segítségre van szükségük.

A Facebook és a média

A Facebooknál nagyon komolyan vesszük vállalatunk szerepét az információforgalomban. Sok felhasználó a Facebookon lévő információkból tájékozódik az aktuális eseményekről.

A kiadócégek számára pedig egy fontos csatorna vagyunk, amelyen keresztül elérhetik olvasóikat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megállítsuk az oldalon keresztül terjesztett álhíreket. Ugyanakkor fontos hangsúlyoznom, hogy nem törekszünk arra, hogy igazságosztói szerepbe helyezkedjünk. Ehelyett inkább együttműködünk más szervezetekkel és a saját közösségünkkel a probléma megoldása érdekében.

A marketing demokratizálása

A varsói irodánk megnyitása óta eltelt öt évben világszerte és lokálisan is közelebb hoztuk az embereket egymáshoz. Fontos azt is kiemelni, hogy a Facebooknak köszönhetően napjainkra mennyire megváltozott az emberek és a márkák között zajló kommunikáció is.

A mobilforradalomnak és a Facebooknak, Instagramnak és más közösségi platformoknak köszönhetően a vállalkozók és a marketinges szakemberek széles körre kiterjeszthetik reklámjaik elérését, ami eddig kizárólag csak tévéreklámokkal volt lehetséges. Ugyanakkor a Facebookkal személyre szabott kommunikációt teszünk lehetővé: a márkák üzenetei kizárólag a márka számára fontos célcsoport tagjai számára jelennek meg. Folyamatosan továbbfejlesztett eszközeink lehetővé teszik a hirdetésekkel elért eredmények nyomon követését, sokkal pontosabban, mint ahogy az korábban lehetséges volt. És ez nem csupán az elérés nagyságában vagy a megtekintések számának pontos követhetőségében nyilvánul meg, hanem hozzáadott értéket is képvisel.

A marketing demokratizálása egyformán fontos a facebookos és instagramos hirdetések szempontjából. Mit értünk ez alatt? A Facebook azonos esélyeket biztosít az ügyfelek eléréséhez a világ legismertebb márkái és a kis-, és középvállalatok számára. A potenciális ügyfelek eléréséhez a Facebookon ugyanazokat az eszközöket használhatják a világ vezető sportszergyártójának munkatársai, mint amit egy tokaji családi borászat is használ Facebook oldalának népszerűsítéséhez. A Facebook óriási elérése és eszközei lehetővé teszik a potenciális ügyfelek elérését külföldön is, így természetes folyamatként járulhatnak hozzá a kis- és középvállalatok nemzetközi terjeszkedéséhez is.

Világszerte több mint 31 millió ember kapcsolódik magyar cégekhez a Facebookon keresztül. Nem csoda tehát, hogy a Facebookon hirdető cégek száma gyorsan gyarapszik: több mint 70 millió vállalatnak van Facebook-oldala és több mint 15 millió kereskedelmi profilt regisztráltak az Instagramon. A technológiai fejlődés új lehetőségeket kínál a cégek számára a reklámfogyasztók meghódításához.

A videók új dimenziója

A mobilforradalom nemcsak azt változtatja meg, hogy miként fogyasztunk tartalmakat a Facebookon, hanem a videózás jellegét is. Az okostelefont használók nem csupán lejátszani, de létrehozni is egyszerűen tudnak videókat. Ennek köszönhetően folyamatosan növekszik a Facebookon publikált videós tartalmak száma, és az ezeket használó márkáké is. Az élő videoközvetítés megjelenése óta a videók még népszerűbbek a Facebookon. Az elmúlt évben a napi élő videóközvetítések száma megnégyszereződött, és minden ötödik videós anyagot élőben sugároznak a felhasználóink. Ráadásul nemrég lehetővé tettük azt is, hogy a videósok akár 360 fokos panorámaformátumban közvetítsenek élő videót.

A marketinges szakemberek számára az élő videoközvetítések és a 360 fokos élő videók egy olyan fontos új eszközt jelentenek, amely minden korábbinál nagyobb mértékű érzelmi kötődést hozhat létre a fogyasztók és a márkák között. Az új videofunkcióknak köszönhetően a kis- és középvállalatok számára is adott a lehetőség, hogy kreatív promóciós anyagokat alkossanak és publikáljanak a közösségi médiában. Ezért mi a Facebooknál arra számítunk, hogy a videós tartalmak jelentősége tovább fog nőni a Facebookon és az Instagramon egyaránt.

Új kihívások előtt

Az elmúlt fél évtized óriási változásokat hozott a Facebooknak: az okostelefonok forradalmasították a kommunikációt, a videózás szerepe egyre nagyobb, a felhasználók száma megkétszereződött, ennek révén pedig egyre erősödik a Facebook szerepe, amelyet a közösségek és vállalkozások életében játszik, függetlenül azok méretétől.

Ennek ellenére a Facebooknál továbbra is úgy véljük, hogy csupán az előttünk álló útnak csupán alig 1%-át teljesítettük, új küldetésnyilatkozatunk csupán az út kezdetét jelzi. Tagadhatatlan, hogy kétmilliárd fős felhasználói táborral a Facebook mint vállalat már óriásira nőtt. Mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy hétmilliárd ember él a Földön, ám több mint felük nem fér hozzá az internethez. Következésképpen ők nem tudják kihasználni a világháló előnyeit az oktatás, álláskeresés, kapcsolattartás, vagy a világ felfedezése, és az életminőség javítása terén.

A technikai fejlődés és az előttünk álló számtalan változás ellenére – amelyek közül megannyit még csak nem is sejtünk – is törekednünk kell arra, hogy továbbra is pozitív szerepünk legyen az emberek életében. Az elkövetkező években a Facebook szolgáltatásainak fejlesztése mellett célunk olyan technológiák kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy saját közösségeket hozzanak létre, és közelebb hozzák az embereket egymáshoz. Az olyan technológiák, mint a virtuális vagy a kibővített valóság, mind-mind segítségünkre vannak ebben. A mesterséges intelligencia például a felhasználók védelmének fokozásában segít, míg az Aquila nevű, pilóta nélküli repülőgépünket olyan adóvevőkkel szereljük fel, amelyek városoktól távoli területeken élők számára is elérhetővé tehetik az internetet.

A Közép-Kelet-Európában eltöltött öt évünk rávilágított arra, hogy nemcsak könnyen tudunk alkalmazkodni a piacok sajátosságaihoz és a helyi trendekhez, hanem képesek vagyunk hozzájárulni a társadalmi és gazdasági fejlődéshez is. Szeretnénk, hogy technológiáink fejlesztése nem csupán felhasználóink elégedettségét növelné, hanem lehetővé tenné az emberek életminőségének javítását is az egész világon. Bár ez egy nagyon ambiciózus célkitűzés, tapasztalataink szerint egyáltalán nem irreális.

A szerző Robert Bednarski, a Facebook közép-kelet-európai vezetője. Cikke először a régióban a Huffingtonpost görög nyelvű változatában jelent meg.Tovább szólhat az Érd FM 101,3

1 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.