Az Instant Articles javítja a felhasználói élményt és többletbevételt generál, ugyanakkor korlátozza is a kiadókat.

A Wall Street Journal cikke szerint a Facebook szeretne több tartalmat, közte videókat kínálni a felhasználóknak, ugyanakkor a mobil felhasználói élmény ezt még nem támogatja, a közösségi oldalon megosztott külső tartalmak megnyitása ugyanis mobileszközökön akár nyolc másodpercet is igénybe vehet. Ennek kiküszöbölésére vezetné be a Facebook az Instant Articles megoldást, amely közvetlenül a hírfolyamban jeleníti meg a cikkeket és a videókat.

A szolgáltatás bevezetésének támogatására a kiadók minden, a tartalmakhoz kapcsolódó reklámbevételt megkapnának, amennyiben ők szerződnek a hirdetőkkel, és 70% maradna náluk, ha a Facebook hozná a reklámozót. A tartalomszolgáltatók ugyanakkor aggódnak, hogy elveszthetik az elhelyezés és a mérés feletti ellenőrzést. Ezelsősorban arra vezethető vissza, hogy a Facebook feltehetően elvárja majd saját hirdetési technológiáinak – Atlas, LiveRail – alkalmazását, a Google-éivel szemben.

A New York Times, a Buzzfeed és a National Geographic mindenesetre már megállapodott az Instant Articles használatáról, így a szolgáltatás heteken belül elindulhat.

Forrás: WARC.com: Facebook offers publishers ad revenue