2016. szeptember 26.

A Fastrocké lehet az Ipress

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Fastrock Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen az Ipress Center Central Europe Zrt.

Az összefonódással érintett vállalkozáscsoportok egyaránt foglalkoznak szórólap- és magazinnyomtatással. Az irányítást megszerző vállalkozást magában foglaló EDS-csoport 50-60% közötti, az Ipress 5-15% körüli piaci részesedéssel rendelkezik a szórólap-nyomtatási piacon, míg a helyzet fordított a magazinnyomtatási piacon: az Ipressnek 60% körüli, az EDS-csoportnak pedig 10% alatti részesedése van - áll a kartellhatóság hétfői közleményében.

A vizsgálat megállapította, hogy nem várható kedvezőtlen horizontális versenyhatás (így az árak emelkedése) a tranzakció engedélyezését követően sem a szórólap-, sem a magazinnyomtatási piacon, mivel

·     több érdemi versenytárs van jelen a piacon, és a szolgáltató-váltás nem ütközik jelentős nehézségekbe;

·     tovább erősödhet a versenynyomás egyrészt a napilapok példányszámainak csökkenő trendje miatt a napilapnyomdák, másrészt a külföldi nyomdák részéről;

·     jelentős szabad kapacitás van a piacon;

·     az érintett vállalkozáscsoportok nem tekinthetők egymás legközelebbi versenytársainak;

·     a szolgáltatás igénybevevői érdemi vevői erővel rendelkeznek;

·     a megkeresett piaci szereplők nem fogalmaztak meg érdemi aggályt az összefonódással kapcsolatban.

A GVH nem azonosított káros vertikális és portfólió-hatást sem, hiszen az összefonódás nem hoz létre új vertikális kapcsolódást, illetve nem eredményezi a tevékenységi kör olyan bővülését, amely káros portfólió-hatásokhoz vezetne. Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.