2010. augusztus 24.

″A Foursquare egy hülyeség″

Ki az az őrült, aki ha megérkezik valahova, előveszi okostelefonját, és rögvest világgá kürtöli, hogy éppen ott van?

Ki az az őrült, aki ha megérkezik egy étterembe, parkba, pályaudvarra, az irodába, előveszi okostelefonját, gyorsan „becsekkol”, majd a Foursquare-en, a Twitteren (és még ki tudja, hol) világgá kürtöli, hogy éppen ott van? Ki az a több mint kétmillió őrült világszerte, aki ezt tényleg megteszi? És miért? Mekkora létjogosultsága van a szolgáltatásnak a kétszázmilliós – és dinamikusan növekvő – okostelefon-piacon? Dunder Krisztián írása.

Kezdjük egy rövidítéssel: LBS, vagyis location-based service. Az LBS alatt helyfüggő szolgáltatásokat értünk, melyek mobil eszközökön használhatóak. Hasznos és szórakoztató információkat kaphatunk általuk (hol van a legközelebbi bank, milyen kávéház van a környéken, és van-e ott ismerősünk), de testreszabott időjárás-jelentést, autós nyomkövetést vagy akár kuponos kedvezményt is biztosíthatnak vásárlás során.

A mozaikszó még korántsem ismert a hazai piacon, a legtöbben csak néznek, ha meghallják, mit kell már megint megtanulni. Pedig ha valamikor, kétségkívül a következő pár évben eljöhet az áttörés e téren.

 

A Foursquare

A tavaly márciusban indult Foursquare idén márciusban már 725 ezer regisztrált felhasználót és összesen 22 millió check-int számlált. A helymeghatározáson alapuló szolgáltatás április 22-én átlépte a bűvös egymilliós határt. Pár esztendeje a Twitternek kétszer ennyi idő – két év – kellett az egymillió regisztrált eléréséhez (azóta viszont több mint százmillió Twitter-account létezik).

A Foursquare létrehozói (és egyben kulcsfigurái) Dennis Crowley és Naveen Selvadurai. Crowley életútjában lényeges momentum, hogy 2000-ben megalapította a Dodgeballt, amely a Foursquare elődje volt. A Google 2005-ben felvásárolta a szolgáltatást, s két évvel később Crowley otthagyta a Google-t, nem bírtak kijönni egymással. A Google a Google Latitude-ben találta meg az utódot, Crowley pedig Selvadurai segítségével elindította a Foursquare-t.

Idén július elsején (a kezdő 1,35 millió dolláros tőkeinjekció után) újabb húszmillió dollárt kapott a projekt. A már kétmilliós felhasználószám mellett a szolgáltatás gyakran volt túlterhelt (előfordul jelenleg is), valamint a 27 fős csapat is komoly költség New Yorkban, így az újabb befektetés szükséges lépés volt. A beruházást követően a Foursquare értékét 95 millió dollárra becsülik.

 

Mire jó a Foursquare?

Belép a felhasználó, s azonnal be tud jelentkezni (check-in) olyan helyszínekre, ahol éppen jár. A bejelentkezéseket látják foursquare-es barátai, de közvetlenül a Twitterre is küldhet értesítést az aktuális tartózkodási helyéről, így a nem foursquare-ező ismerősök is tudják, éppen hol van. Az egyes bejelentkezésekkel badge-ek (kitűző, jelvény, kinek hogy tetszik) gyűjthetők (természetesen mások nyomon követhetik a megszerzett kitűzőket), ugyanoda többször bejelentkezve pedig a felhasználó a hely virtuális polgármesterévé válhat (ezt is látják a később oda bejelentkezők). Számos badge ösztönzi a szolgáltatást kipróbálókat a használatra, a foursquare-es barátok között versenyhelyzet alakul ki. Gyakorlatilag az egész szolgáltatás szépen fel van építve a hiúságra és kíváncsiságra mint alapvető emberi tulajdonságokra. A felhasználók felvihetnek új helyszíneket is, ezek – ahogy az egyes bejelentkezések is – pontokat érnek, melyek alapján a rendszer osztogatja az érdekesebbnél érdekesebb kitűzőket.

Huszonéves geekek ingyenes játszótere – tartják sokan. Az alapító Crowley szerint nem szabad így behatárolni, hisz a Foursquare segítségével például egy reptéren is láthatjuk, van-e ott ismerős (üzletembereknek is hasznos lehet), vagy nagyobb parkokban megnézhetik az anyukák, van-e ismerős anyuka gyerekkel a környéken.

 

Mi ebben az üzlet?

A következő nagy hirdetési lehetőség a hiperlokális mobilreklám lesz. A Foursquare munkatársain kívül amerikai elemzők is állítják ezt. Dennis Crowley értékes marketingeszköznek tartja a Foursquare-t a helyi hirdetők piacán. Tavalyi indulásuk óta több mint tízezer partnerkapcsolatot alakítottak ki, a nagyobb nevek közül néhány: VH1, Music Televison, Louis Vuitton, The Wall Street Journal.

 

Rettegjen a Foursquare!

Ha egy piacon egy szolgáltatás egyedüliként van jelen, annak több mint gyanús a létjogosultsága – mondják. A Foursquare-nek ettől nem kell tartania. A nagy játékosok (Google, Facebook) is dolgoznak helyfüggő szolgáltatásokon (a Facebook platformja augusztus 18-án indult el Places néven, egyelőre azonban csak az Egyesült Államokban vehető igénybe – a szerk.), de számos kisebb szereplő létezik még a piacon: Gowalla, Loopt, MyTown, Brightkite, Whrrl, Hot Potato, Layar. Mindezek mellett ott van a Yelp, az Egyesült Államok online arany oldalas sikertörténete is (a weben havi 31 millió látogatóval). Ők egyáltalán nem félnek a Foursquare-től.

 

És a biztonság?

A személyes adatok biztonsága egy külön cikket is megérne. Divat pellengérre állítani a mai tizenéveseket, akik ész nélkül töltik fel félthető személyes adataikat, képeiket a web minden zegzugára. A Foursquare-használókra ennél is nagyobb veszély leselkedhet: mivel nyomon követhetővé teszik, éppen hol tartózkodnak, rosszakaróik rögtön látják, mikor nincsenek otthon. Innen már csak egy lépés, hogy baj történjen.

Dunder Krisztián

www.dunder.hu

 

Foursquare-tippek haladóknak

Foursquare-alkalmazások – a cikk írásakor bő száz ilyen között lehetett szemezgetni.

Foursquare 101 – részletes útmutató a Foursquare használatához.

Foursquare-rangsor – megnézhetjük, hányadik helyen vagyunk a Foursquare-felhasználók rangsorában.

Foursquare Google Maps Mashup – a foursquare-es bejelentkezések ábrázolása Google-térképen.

Foursquare-vizualizáció – láthatóvá válik, hol jártunk, milyen útvonalat követve jelentkeztünk be az egyes helyszínekre.

Footfeed – segítségével egyszerre több szolgáltatáson keresztül jelentkezhetünk be ugyanoda.

 

Pannon Útkereső, T-Mobile Célravezető

Magyarországon a Telenornak (akkor még Pannon) már 2005-ben volt WAP-on keresztül igénybe vehető hasonló szolgáltatása (sőt, kézzel megadott helyszín alapján működő elődje már 2001-ben létezett). A Pannon Útkeresővel cellainfó alapján lehetett rákeresni közeli benzinkutakra, postákra, bankautomatákra. A szolgáltatást a távközlési cég évekkel ezelőtt megszüntette, talán túl korai volt.

A T-Mobile Célravezető néven nyújt helyfüggő szolgáltatást. WAP-on és SMS-ben is hozzáférhető, benzinkutak, bankautomaták, éttermek, patikák és T-Pontok információi érhetők el vele.

 

Felhasználói vélemények

Megkérdeztünk néhány heavy usert, mit gondolnak a Foursquare-ről:

krankovics: Szerintem remek példa a közösségi alapon működő mobilapplikációra.

rmoczar: Gyakori szerverleállások, rengeteg duplikáció, viszont még mindig ezen van a legtöbb ismerősöm. A Gowalla jobb egyébként.

ricsi: Én a Where Do You Go miatt használom. Jópofa hőtérképen látni, merre járok. :-)

sycko: A mostani geoappok kb. azon a szinten vannak, mint a 33,6 k dial-up a hozzáférés-üzletágban. A 4sq egy nagyon egyszerű és béta-app.

Flekács Zoltán: Hype.

Gutyán Róbert: Szerintem is hype, + számomra feltűnési viszketegséget idéző.

Berki Péter: ‎2-3 hétig vicces, de aztán unalmassá válik. Mondjuk ha többen használnák az ismerőseim közül, akkor minden bizonnyal izgalmasabb lenne. Hasznosak viszont a helyekhez fűzött userkommentek, jól tudnak jönni egy-egy szórakozóhely kiválasztásánál. Kellene még egy csavar a dologba, mert a badge-gyűjtögetés szerintem csak ideig-óráig köti le az embert. Asszem, az USA-ban már van olyan, hogy ha mayor badge-ed van egy kávézóban, akkor ott például ingyen fogyaszthatsz, ez már elég jó motiváció. :)

Forgács Mariann: Én január óta használom, akkor még a Gowallával párhuzamosan teszteltem. Később ide csatlakozott több ismerősöm, ezért maradtam ennél. Az utóbbi időben egyre többször nem lehet bejelentkezni technikai hibák miatt, és ez nagyban rontja a felhasználói élményt. Fél év alatt sajnos nem futottam össze ismerőssel a Foursquare jóvoltából, pedig eredetileg ez (is) lenne a lényege. A polgármesteri címek elnyerése és megtartása vicces, de nem annyira, hogy hosszú távon csak erre használjam a szolgáltatást.

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

8 órája

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.